Sunday, January 28, 2018

Healthy ways of living and doing, singing experience of life, continued 251.-> ... Important but very long

Please start from the beginning,even though you can mostly bladdre it through:
Points 1. - 250. at http://finnishskills.blogspot.fi/2015/11/healthy-ways-of-living.html

251. Aina jos toiset antavat jonkin esikuvan, jokaon kovin esimerkillisen etevä jossakin taidossa, niin hänen matkimisensa ei ole muuntautumistehtävä, ei ole tarkoitus muuttua tarkalleen hänen kaltaisekseen edes tietyiltä piirteiltä. Sen sijaan on tarkoitus huomata, että hän vaikka on kovin reipas, voisiko reippaudesta olla hyötyä, mitä jos kokeilisin minäkin olla jonkin verran reippaampi, niin olisiko siitä minulla paljon hyötyä? Jos toiset silti olettavat sinun muuntuvan hänen kaltaisekseen, niin joko he olettavat sinun olevan sekseaalinen häneen liittyen tai ainakin hetkittäin sosiaalinen niin, että noita vaikutteita ja kommunikaatioyhteyttä tulee sinulle niinä hetkinä sosiaalista kautta, mikä tietenkin toimii vain jos olet ystävällisen sosiaalinen etkä vihamielinen.

252. Terveiden elämäntapojen perusohjeita on, ettei saisi käyttää huumaavia aineita tai että niitä ainakin käyttäisi mahdollisimman vähän. Näitä ovat alkoholi, tupakka, lääkkeet, huumeet ym huumaavat aineet, jopa kahvi ja tee. Lisäksi kemikaalien ym keinotekoisuuksien käyttöä tulisi välttää, joko käyttää vain vähän tai luopua niistä kokonaan.

253. Sillä, ettei ruoka ole pilaantunut tai liian pöpöinen ties mitä pöpöjä, on paljon väliä sille, miten terveenä pysyy ja miten toimintakykyinen, fiksu ja hyvälaatuista työtä tekevä on päivinä, jolloin on sellaista ruokaa syönyt. Tässä viereisessä lähikaupassa oli kerran ostaessani niin pöpöistä ruokaa, että jäi sairas olo muutamaksi päiväksi, pöpöjä tyyliin roskis. Jos etelämaalaisilla on noin piloille mennyttä ruokaa tavallisesti, niin se kyllä heikentää paljon heidän ymmärrystään ja yhteiskunnan toimivuutta. Ruuan säilyttämisen lisäksi olisi kai kiinnitettävä huomiota roskien hävittämiseen ja puhtaaseen juomaveteen  Auttaisi varmaankin, jos roskat hävittäisi heti ennen kuin ehtivät pilaantua, esim. kuivaisi ja pikkueläimet ja vaikkapa muurahaiset söisivät ruuantähteet. Ruokien säilyttämisessä olisi kai olennaista pitää kaikki pilaantunut erillään kunnollisista ruuista. Kylmäketjun katkeamattomuus on olennaista, mikä toteutuu paljon paremmin seudun suurissa marketeissa.

254. "I have just about never played with dolls as a child. I had some furry animal dolls though and I played a little bit with them. But I was much more interested in little singing birds, ants and later in our own pets: fisr aquarium fishes, then mice and hamster and when I was 13 we bought a black energetic miniature poodle puppy boy. One can learn wild animals' skills by looking at them and being social: their keen eyes, sporty movement, social life in the middle of everyday action, even pondering about life. And one learns normal social ways from them: to be observant, to take others' actions into account and not treating them like a dead artifact, like one playing with dolls, and letting them be what they are in character, situation of life, skills, feelings etc, thinsg done, and not putting imagination on top of that like one playing with dolls does wrong to real beings."

255. Joskus käy niin, ettävauva tai lapsi, jonka vanhemmat ovat oikein huokehtivat ja taitavat, jää tyhmäksi ja taitamattomaksi, tai ettei lapsi opi vanhempiensa vahvuuksia oman repertuaarinsa osaksi. Mutta sillä on kai tekemistä sen kanssa, että vauva tai lapsi ajattelee, että toi huolehti tuon asian,no nyt mun ei tarvitse huolehtia sitä tai en oikein voikaan, kun hän on tekemässä. Sen sijaan pitäisi muodostaa käsitystä siitä, että ai hän huolehtii ton, niin millä taidoin hän saa sen tehtyä, miten tekee, miten huolehtivainen on, millä elämänaloilla, millä asenteella, arvoilla, ajankäytöllä, elämänrytmillä - ja tehdä siitä koettu kuva taidoista eikä vain ajatuksin tai sanoin huomioita, niin että "hän katselee" ei ole vain sanoja tai lättänä kuva, saati sitten mielikuvitusta, vaan itse katselemista, missä huomaa myös sen, katseleeko hän enemmän asioita samalla kertaa huomaten ja miltä suunnalta se taito löytyy omissa taidoissani. Niin on sitten toisenkin taidot apuna, voi niillä paikata, jollei toinen ole läsnä, ja ymmärtää kaiken opin, mitä toinen kertoo, oppii taitoja elämää varten, on valmis useampaan tilanteeseen, omat jalat kantavat paremmin. Muttei tehd niin omasta itsestään luopuen, ainoana taitonaan kuin ei omaa luonnetta olisi tarkoitus olla, vaan isomman repertuaarin osana, oppien siten taitoja useilta ihmsiltä eikä vain muutamalta. Ei näiden kopioksi ryhtyen vaan ollen itsenäinen ryhdikäs sotilas, lupaava tulevaisuuden toivo, hyvän elämän tiellä, elämänviisaasti ja viisaasti elävä.

256. Itsepuolustuksessa on kaukonäköisyys tärkeää. Sinun valintasi ovat juuri sinulle sovitettuja. Jos noudatat liian tarkkaan jonkun muun suositusta, on se hänelle sovitettu eikä tuota sinulla yhtä hyvää tulosta, tai se voi olla juoni, jonka tarkoitus on haitata muita elämänvalintoja kuin hänen omiaan, tai se on vain yhteen tilanteeseen sopiva, kun taas yhteiskunnan hyvinä pitämät viisaat ratkaisut, viisaat linjaukset ovat sopivia monenlaiseen, moniin tilanteisiin ja monenlaisill ihmisille jatkuvaan käyttöön, niitä parhaiksi monien viisaiden havaitsemia. Eli kun juttelet jonkun kanssa tai olet sosiaalinen, niin älä kopioi ihna tarkkaan hänen ehdotuksiaan, vaan valitse jokin kenties niiden tienoilla oleva mutta sivistynyt pitkällä tähtäimellä ja monelta kannalta hyvä ratkaisu, niin et joudu paitsioon ja pelatuksi pois vaikuttamasa, pois oman elämäsi ohjaimista, pois hyvästä elämästä ja viisaista valinnoista.

257. Jos lukee pitkän tovin, niin pitäisi lukemisen lopetettuaan katsella tarkkaan kauas, mieluusti kai puita tms, jotteivät silmät jää lähikatseluun sovittautuneiksi, niin näkö pysyy parempana. Lukiessa pitäisi olla hyvä valo, esim päivänvalo ikkunan luona tai kunnollinen lukulamppu.
Pitkään istuttuaan olisi hyvä oikoa jäseniään, oikaista selkänsä, kenties venytellä vähän, jos jäi jumiin johonkin tiettyyn asentoon, ja mieluusti liikkua jonkin verran, jotta on reippaalla mielellä ja kroppa toimii hyvin.

258. Jotkut tekevät sen virheen, että vertaavat yhden työtä toisen työhön, vaikkei työn kuva sen osalta, mitä elämänalueita ja miten vaativaa ja kiehtovaa tuolle yksilölle työnsä on, ole sama. Onko työ kiehtova, minkä elämänalojen juttuja se tarjoaa, onko käytännöllisyyttä, täyden ymmärryksen mukaidsuutta ja vielä parempia ratkaisuja, sosiaalisuutta kiinnostavien viisaiden ihmisten kanssa, kiehtovia elämänaloja, hyväätekevää toimeliaisuutta, minkä tyypin virikkeitä,paljonko vaihtelua siihen nähden, mitä itse kaipaa jne.
Kauppiaat kai yrittävät elää pitkälti kauppojen myymien tuotteiden varassa ja niin heiltä jää osa toimeliaasta tai sivistyksen elämänsisällöstä pois ja niin he kaipaavat enemmän ruokaa korvikkeeksi. Toisaalta he osaavat valita kullekin sopivan tuotteen tämän elämäntapahaaveiden perusteella, esim. hyvä peruskäyttöesine siihen ja siihen tarkoitukseen, sopiva nuorelle aikuiselle, tai mukava luksus hyvälaatuinen, tai erityisesti tiettyyn käyttöön - tai perus, säästö, mummola, juhla, tms.

259. Jos tekee aina vain ohjeen mukaan, tulee helposti kraahh-mallinen tyyli tekemisiin ja elämään. Pitäisi aina jos lukee tai seuraa ohjetta, tehdä siitö oma versio: muistaa ohje sellaisenaan, mutta tehdä itse oman parhaan ymmärryksen, taidon ja päivän rytmin ja tekemisen vireen mukaan niin, että mukana on koko ymmärrys ja kaikki taidot, myös elämänviisaus (elämänmakuisena, ei ulkoa opeteltuina ohjeoina) sekä oma tervehenkinen tunnemotivaatio ja yksilöllisyys.

260. Kamalan hauskaa ja hyväätekevää, tervehenkistä oli kun oli ensin harrastanut vuosia yhtä kivaa liikuntalajia (aikido) ja tunsin osaavani liikkumisesta jo aika paljon, ja aloitin sitten toisen liikuntalajin, jossa oli samantapainen filosofia ja treeniasenne mutta erilaiset liikkeet ja enemmän itselleen tilaa ottavat (non-contact karate). Niin jotenkin tuosta, ettö tein oman version ja sitten siinä oli se kurssi tukena mutta olin jo aika osaavainen liikunnassa oli kiva. Oli uusia liikkeitä mutta aika lailla yhtä vaativia niin että vanhat taidot toivat jotakin lahjakkuuden tapaista, parempaa touchia tekemiseen ja enemmän itsenäisyyttä, omaa näkemystä, mahdollisuutta tehdä viihtyen, hyväätekevin tavoin eikä aloittelijan tapaan pakertaen ja tyrien vaan jotakin jatkuvasti oppien, isompia kimpaleita kuin olin tottunut, myös tuosta omilla jaloillaan seisomisesta elämäntaidosta, aikuistamisesta. Mutta kai siinä oli sekin, että tekeminen oli tervehenkinen eli kiva liikunta ja motivaatio siihen tervehenkinen eli harrastaminen ja itsenäistyminen, lisä tila tunteille ja omalla tavalla tekemiselle.

261. Erilaisten säiden vaatima lämmönsäätelykyky ja reippaus vaativat sitä, ettei ole ottanut suosikikseen kuumimpia päiviä tai ihan kylmimpiä säitä, vaan että on lämmönsäätelyvaraa sekä kylmempien säiden reippauden ja lämmöntuotannon suuntaan että kuumempien säiden viilentäytymisen taidon suuntaan. Tavallisesti on hyvä verrata tavalliseen osaamiseensa, mikä useimmille merkitsee tavallisiin huoneenlämpötiloihin vertaamista tai välivuodenaikojen säihin.

262. Joillekin terveiden elämäntapojen noudattaminen ja löytäminen on hankalaa ja se kai johtuu siitä, että heidän perspektiivinsä on liian lyhyen aikavälin mukavuudenhaluinen tai käytännöstä vieraan lakihenkinen. Terveet elämäntavat ovat yleensä joukko huomioita, joita on elämässään tehnyt, että mikä on sopiva määrä ja tapa mitäkin, huomioita, joita muilta kuultu yleinen teoriaperspektiivi tukee. Ja niitä tulee noudattaa jotenkin viisaampana ohjeena siitä, miten elää. Siis käytännön mieliteon sijasta jonkin laisena väljänä ohjeena, että mitä tehdä, kuten esim. että "Alkaa sataa, niinpä haen heti tai kohta sadetakin:" Silloin sadetakki ei välttämättä ollut mieliteko, mutta se oli tilannekuvan valossa viisas teko aiemman pidemmän aikavälin kokemuksen valossa.

263. Ruokamieliteko ei ole vain, että minkä tyyppistä ruokaa yleensä haluat syödä, vaan sen lisäksi, mitä epätavallista ruokaa sinun juuri nyt tekee kummasti mieli, kuten vaikka kalanmätiä leivän päällä, vaikket söisi sellaista muuten juuri koskaan. Niin osta sitä kerran ja sy silloin sitä aika paljon tai paljon mielitekosi mukaan, niin täytät jonkin ravinnontarpeen, joka muutoin tekisi sinut suuriruokaisemmaksi ja ei niin tyytyväiseksi aterioihin.

264. If one does something in rigid ways as if work all the time, one's understanding does not develop into as good as via more complex rich ways of doing even the same work, much less than life skills at large would give. That is why it would be good to instead of a very detailedly followed single perspective, give room for a taste of life, for one to see where one is going and for skills to develop. So for example when moving food while cooking it one would not mix it to completely even but instead leave it more uneven, so as to have in sight some of how one worked, so that one can then notice that if I would have for example cooked thicker, would the taste and feel have been better, so that there is a richness of options in sight and one can see where in it would be good, so that one learns all the time new things, even if otherwise one would not have learned anything else otherwise than remembering past times and comparing to them in one's memory, but at those time maybe one needed different amount of different kind of food because od´f different things done, weather etc.

265. Vaikka vihannekset ja hedelmät ovat terveellisiä, ideana ei ole syödä niitä niin paljon tai niin yksinään, että maistuvat happamilta tai kamalan kirpeiltä, vaan niin, että tuovat elävöittävän olon ja mieluusti maistuvat ainakin aika hyvältä.

266. Venäjän Putinin vierailusta tällä viikolla (heinäkuun lopulla 2017) täällä Savonlinnassa tuli mieleeni, että jos jolla kulla on pommi, tai on aseistettu ja/tai tappelunhaluinen, niin palikkaperspektiivin törmäys palikkaperspektiiviin ja siinä tohinassa intensiteetin lisäys saa konfliktin syntymään ja kasvamaan suuresti, kun taas jollei halua tappelua tms, niin lisää etäisyyttä ainakin 1/5 ja tavallisen elämän aistitun elämisen ja sivistyneen perspektiivin tavallinen käyttö yleensä saa tilanteet tavallisille rauhalisen elämän uomilleen, jollei samalla hae konfliktia, että missäs se ristiriita onkaan, tapellaanpa.

267. I guess some foreigners ask for the help of Finnish cultural wisdom if they have some problem to which Finnish type of skills could bring a solution. I guess that these are usually problems with some big or quite big tough factor and one needs adjustments, mostly fitting it to be a part of a larger whole. They think that it is like the Finnish weathers. I guess that the usual Finnish answer to such is to use common sense on every side of the whole subject and the fitting together and adjustments are done by the help of wisdom of life, for example with the help of these advices about healthy ways of living and doing things. Usually it is important to take wisdom as one factor also where there is the tough factor, for example working life, at least mention wisdom as a beautiful ideal which is a goal that people should learn to follow in practise too. Like this one gets the whole arranged and solved in a wise and well working way.

268. Tämän blogin kohdasta Lämmittelyohjeita:
"(178.) Luulen, että tropiikista kotoisin olevat ja kenties muutkin lämpimämmistä ilmastoista kotoisin olevat säätävät tavallisen kehonlämpötilansa jonkin verran liian korkeaksi, helle- ruoka- tai kahvipöytämäiseksi, jolloin liikkuminen on lösöä, jää helpoisti rauhallisesti paikoilleen ja hukkaa koko ajan lämpöä, kun keho hönkii sitä ulos kuin heti ruuan jälkeen. Sen sijaan liikkumisen kuuluisi olla mieliteko, luontevampaa liikuksia ihan vain liikkuakseen, vailla ajateltua idea, muististakaan haettua ajateltua tekoa, kuin olla ihan paikoillaan, ja keho ei saisi hönkiä lämpöä ulos ollenkaan, vaan tunteen ihon pinnan luona tulisi olla kiinteä, kimmoisa, jänteväkin eikä ollenkaan höyrymäinen tai kattilan mieleen tuova."

269. Of the tropics one gets often an impression that there is a buff like surface of warmth and positive buff like feelings, like coffee with bakery in Finland brings, but an unkept, cynically realistical underlayer of things not taken care of, of things outside control. Finns do not have such underlaying layer but all is well, if done by Finns in Finnish ways. It demands an observation ability like when wandering a twinding path in the nature and admiring the views and the beauty of nature. There is a varying view with structures and atmospheres: here a view from under a branch, there the looks of a twinding path,it's atmosphere, there opens a view to a beautiful sight, here a small plant, there a bog curving branch, there a view to the light, here the shadow of a lish bush, the flight of a bird, different feelof different places along the way, etc. Poetry can teach to look at such views with atmosphere, for exampleold Japanese books by Basho of stories with poems in between.

270. To care a complex whole like the society or some group to a good state demands much more skill than and is very different thing from just being stuck to habits, following rules or only trying to behave well somehow.

271. Asun koirineni kerrostalon ylimmässä kerroksessa ja aluksi ei riittänyt veden paine lämmityspattereissa ylös asti, ja niin asuntoni oli ilman lämmitystä. Koirani tässä sitä muistellessani alkoi miettiä asuntoani kuin kesämökkinä, sillä kesämökit ovat usein kylmiä asua. Muttei niin saisi tehdä, siitä tulee kamalan huono olo, sillä ei tämä ole kesämökki vaan muovilattia, betoniseinät ym, ihan erilainen kuin kesämökki. Yleensäkin tulee kamalan huono olo ja taitojen perusta katoaa, jos miettii asiaa toisena kuin mitä se onkaan. Pitäisi joka asiasta tehdä oma uusi versia siihen käytännön tilanteeseen sovitettu, missä juuri silloin on, niin taidot menisivät luonnostaan oikein, tulisi kamalan hyvä olo, vaikkei sen syytä tajuaisi, jotenkin viihtyisi vain,olisi hyvä elää, ja taidot kasvaisivat koko ajan, vaikkei itse huomaisikaan sitä. Se on kamalan iso parannus pienellä vaivalla.

273. Jos joltakulta jää järki tai suomalaiseen tapaan suuri kapasiteetti puuhata sitä sun tätä hyvällä ymmärryksellä ja miellyttävän jaksavaisesti puuttumaan, niin syynä on useimmiten kai näköhahmotuksen summittaisuus, etenkin se, ettei nähty liity ymmärrykseen kuin summittaisesti. Katsoa ei kuulu yhtä putkea vain kuin työlästä työtä vaan mielitekojen mukaan, katsomisen kiehtovuuden ja näköaistimusten miellyttävyyden mukaan, hetken sitä, sitten hellittää, siirtyä toisenlaiseen kiehtovuuteen, antaa katseensa vaellella, katsella kaikenlaista kaunista, vaikkei se niin merkittävää olisi, olla kiehtoutunut, että mitä jännän näköistä näkyy missäkin, vaikka orava puuhailemassa, jäädä pikemminkin maiseman tunnelman ja maisemassa elämisen kanssa kuin kaavamaisen kuvan.

274. Mietin tässä, että Kulkurin valssin sävelmä kuulostaa itävaltalaiselta: onkohan laulu sieltä alunperin? Suomalaisessa kulttuurissa kullekin asialle annetaan painoa sen mukaan, minkä se ansaitsee, eli jos laulu ei kanna suomalaiseen luontosuhteeseen ja suomalaiseen elämäntapaan vaan itävaltalaiseen, niin suomalaisuudessa laulua painotetaan vastaavasti vähemmän, sillä sillä voi beesata vain osan matkaa luontoon ja vapauteen päin ja loppumatkaa se ei kanna, vaan täytyy suomalaisten laulujen ja oman viisauden sekä yhteisön ja kulttuurin viisauden varassa kantaa se, mitä laulu ei kanna.
Onhan se niin, että laulussa pitäisi lukea, mistä kulttuurista ja ilmastosta se on alunperin, mutta toisaalta silloin ei ehkä tajua, että nuo piirteet ovat tuossa laulussa, tuon kulttuurin ihmisissä, vaikka oltaisiin Suomen oloiussa, esim. Suomenn ilmastossa ja suomalaisen perinteen pohjalta. Kaikki lauluissa ei siis ole olosuhderiippuvaista vaan viisauteen on kasvettava, viisaus opittava, on löydettävä hyvin sujuvan ja miellyttävän elämän uomta viisautta kantavalta kohdalta eikä jostakin, mihin ei niin suurta viisautta voi perustaa. Esim. luonnon tarjoamat aistivirikkeet parantavat ymmärrystä, tekevät viisaammaksi.

275.   Yleensä, kun eläimiltä matkii taitoja tai tunteidenmukaisuutta tai alkuperäistö elämäntapaa, niin se, mitä näkee villieläimen tekevän, on sinun seurassasi sinulle tai muulle lä'snäolevalle ihmiselle (tai mielessä juuri silloin olevalle) malliksi tehtyä eikä villieläimen aina tekemä tekeminen, ainakaan nointiuhaan. Jos eläin esimerkiksi syö jotakin innolla, niin se kai tarkoittaa, että sinulla olisioikeasti niin nälkä tai niin suuri kiinnostus ruokaan yleensä elämässäsi, eli se olisi sinulle luonnollinen tekeminen. Joidenkin seurassa eläimet ärhentelevät,mikälienee seurassa olevan ihmisen luonnollinen tunteenomaisesti elellessä tuleva mieliteko, hänen tunteidensa uoma, hönelle silloin tai yleensä häbelle luonnollista. Minun seurassani eläimet ovat tavanneet liikkua kivasti, katsella paljon ja olla sosiaalisia sekä esitellä taitojaan, eivät syödä tai taoella.

276.   Kun on jokin aihe,jota sinun ryhmäsi suuresti arvostaa mutta josta toiset eiväöt perusta, niin ei ole hyvä siitä puhuessa käyttää sitä näkökulmaa,jota siitä mitään ymmärtämättömät ja kenties sen tyylilajia inhoavat käyttävät, esim. (Papuassa kai tekeväty tämän virheen)  "eläinmäinen" "huaah iik ääk pläts, en tästämitään ymmärrä", vaan kertoa siitä viisaudesta, joka aiheessa kiehtoo,on sen suurin motivaatio, kertoa jo erilaisia sanakääntein,sivistyneellä hyvin ymmärtävällä arvoja kunnioittavalla puhetavalla,esim. (suomalaiseen tavalliseen tapaan) "mitä voimme oppia eläimiltä".

277. Kiinnekohdat ovat yleensä sitä, minkä varaan tulevaisuutta rakennetaan. Jos siis jossakin esim. ihmiset haluaisivat liikkua luonnossa ja kenties asua luonnonläheisesti, mutta ongelmana on, että maatalousmaa syö metsäalueita kylien ym reunoilta levittäytyen, niin silloin voi valita kiinnekohdikseen niitä elämäntapoja, elämänviisauksia, kulttuureja ym, joilla asiat sujuvat hyvin. Jos esim. aina käyt pääkaupungissa, niin ehkä myös mieluusti muutat kaupunkiin ja pian sinne. Toisaalta, jos haluat liikkua luonnossa, niin kaveeraaniiden ammattikuntien yms kanssa, jota tavallisesti luontoretkiä hyvin sujuen harrastavat ja arvostavat, niin olte osa kulttuuria, jonka tavoilla elellen luonto säilyy ja kasvaa mahdollisuutena, ja jonka alueella, jonka ollessa dominantti ongelmat ratkeavat rakentavasti ja uusia mahdollisuuksia noihin vaalituuihin asioihin syntyy ja pysyy.


 278. When I was a kid and played accordeon and we lived in a wooden one-family house, there to the place where I played were some tree branches in sight, which brought a touch with the nature to the environment and to my playing and brought so wisdom of life and made my life at those parts more satisfied than last years in Savonlinna where my keyboard has been by the wall. When a while ago I moved my keyboard so that the landcsape I look when palying has trees, my quality of life seemed to start to repair on those parts of which I had not know why so lazy, non-energetic, somehow theoretical, alienatiéd from things in practise as if some wisdom of life had been difficult to follow.

279. Jos jonkin maan tai isohkon seudun naisista tuntuu, etteivät miehet puolusta maata vaan ovat ihan tyytyväisiä, eivätkä ole reiluja vaan kannattavat ties mitä, mistä koituu vahinkoa naisille, niin se on iso syy olettaa, että naiset ja miehet ovat enemmän erilaisia kuin miten yhteiskunnan asioita järjestettäessä jakäytännöissä on oletettu. Molemmat toivovat jotkin sukupuolelleen tyypilliset mieltymykset, arvot, taitotasot ymsjärjestetyiksi hyvin oman laatutasonsa näkövinkkelistä ok, mutta toinen sukupuoli vaalisitoiset mieltymykset, mukavat uomat,elämänperusvälttämättömyydet, tietyt taidot ja vapaudet hyvin tietyllälaadulla ja taitotasolla, joka naisillaon eri kuin miehillä. Elipitäisi eriyttää järjestelyitä ja mm luokitella naiset useaan naistyyppiin, joista jotkin väittävät kiven kovaan haluavansa asiat miesten tavalla, vaikka tyypillisestikuitenin valitsevat sosiaalisen tyylisiä, tunteenomaista tyyliä sallivia, vapaamuotoisesti tehtäviä, opetushenkisiä yms naismallisempia versioita miestenkin jutuista.

280. Luulen, että esim. kiinalaisten jumiutuneisuus johtuu osin siitä, ettei ole osattu tehdä sovituksia ilmastolta toiselle siitä, mitä on luettu tai muuten opittu. Suomessa on säiden vuodenaikaisvaihtelu niin suuri, että luulisi tuollaisia ohjeita olevan helppo tehdä muidenkin tarpeisiin, paitsi että Suomessa olleen jumiutuneita talvella eikä osata elää kesää, jos ollaan jumissa. Eri vuodenakoina eletään siis eri vauhdilla. Ajatukset voivat olla samoja,samoin luettu, mutta käytännön toteutus on erilainen ja aina eivät kaikki asiat ole ajankohtaisia vaan voivat sopia erityisesti tiettyihin vuodenaikoihin. Eli ajatus on sama, mutta sitten miettii, että miten tekisin sen käytännössä nyt tällä vauhdilla ja puhdilla, elämänrytmillä ja elämänpiirillä, mikä sopii minulle tänä vuodenaikana, jota nyt elän. Sosiaaliset seikat sen sijaan eivät käänny vuodenajalta toiselle: ihmiset ovat ihan erilaisia, kun säät ja vuodenaika ovat eri. Niin ei eri kulttuurista tai eri ilmastosta voi kopioida lähes ollenkaan sosiaalisia juttuja tai ymmärtää sosiaalista informaatiota, sillä puhti, elämänpiiri, mielekkyydet ja sosiaalisuuden tyyppi ovat erilaiset, mutta ajatuksia voi kopioida ja tekemisiä voi tehdä itselleen sopivina versioina, jos ne ovat kyllin motivoituneita ja sivistyneitä omissa oloissa, oman ilmaston tavalla elettäessä.

281. "I treid to find some Brasilian media or sports site.
I have been for a few years interested in Brasilian culture and been
surprised to notice that even though Brasilians look positive, skilled
and feeling, they don't feel so very well. Today I figured out the
reason fior that and how to correct that. Brasilians are very good at
fine coordination which they do both at the outer reaches of their
body and all the way from the body center at stomach, like as if they
were painting. (But many painters are even lousier, so don't mix tyhem
with this.) That is an artificial non-instinctual way to coordinate
body according to the sense of sight. We here in Finland have a very
different climate, which is much more beneficial for being speedy and
active. Our way of fine coordination would propably suit also other
climates and it is very natural and brings lots of well-being: Be very
natural, very emotional naturally at the stomach area and near it, so
that you can move only roughly, like right or forward or left or
backwards. So you did not disturb your body center, emotions or
naturality at all: they determined the exact way fo moving and exact
direction. Then take your social eye and your sense of atmoshpheres
along: which social styles are naturally possible for you right now:
choose from them the exact form of the outer parts of your body and
roughly the form of the parts at middle distance from the center
outwards. So you can go for example a little bit bold and protecting
so feelings, being sturdy. At the same time atmospoheric and via that
thinking skills and fine mechanics, which alters the movements
slightly at the center, somewhat at the outer reaches. And for example
liking or taking social dastance, which also determines movements. Or
like with basic skills only or with emotional strenght of high skill.
Etc."

282. Epäonnisuutta yleensä vähentää, kun ymmärtää elämää. On elemän virrassa mukana, toivoo hyvää ja käyttäytyy sivistyneesti. Siis ottaa osaa tekemisiin, on yhtenä joukosta mukana, kantaa kortensa kekoon. Samalla huomaa muut, elämän variaatiot, sen rikkauden, eri elämänkohtalot ja mitä niissä on hyvä auttaa ympäristön, miten ihminen itse luo ympäristönsä esim. sillä mihin tapaan asioita ja ihmisiä lähestyy ja mitä aihepiirejä harrastaa, sekä miten ympäristö luo ihmisen ja miten sivistyksen noudattaminen parantaa ympäristöoloja kaikilla.
Jos haluat ihan vain tulla jätetyksi rauhaa, riittää usein, ettet tee mitää ja menet syömään. Jos sen sijaan haluat tehdä jotakin, niin se käy kätevimmin siellä, missä juuri sellaiseen tekemiseen juuri sellaisella motivaatiolla kuin sinulla on, on jo valmis uoma, eli yhteisön elämään osallistumisella. Jos olet ihan erillinen, niin kauniita asioita harrastaen kenties selviät hyvin,ikään kuin onnella ohitse hankaluuksista, ja synkkiä asioita harrastaen yhteisön turvaverkot eivät yllä sinuun, olet ikään kuin romuttanut ne lähtökohdillasi, sillä mitä paraikaa harrastat. Jos yhteisön virta ei ole kyllin viisas tai kyllin samanlainen kuin sinä, niin erilaiset aihepiirit, joita harrastat, kirjallisuuksineen, yhteisöineen, kulttuurivaikutteineen, uskontoineen usein kantavat. Mutta viisaamåi tarvitsee yleensä itsenäisemmän aseman ja kantaa hartioillaan muita kuten aikuinen lapsia seurassaan. Ei ole niin, etteikö heillä olisi potentiaalia, heiltä vain menee vuosi tai mitä lie ennen kuin ovat kaiken uuden sisäistöneet tavallisen osaamisensa osaksi.

283. Tässä alku ei ole terveiden elämäntapojen ohje vaan vain huomio muista epäterveemmin elävistä, mutta lopppupuolella käsitöistä ym:
Kun noudattaa terveitä elämäntapoja, on jatkuvasti paljon parempi olo kuin ruokakeskeisillä. Monien ruokakeskeisyyttä selittää kai se, että he ovat lähes jatkuvasti siinä vaiheessa, että juuri saamassa kehon lämpöiseksi ruualla tai sitten ovat liikaa viilenneet ja kaipaavat lämmintä ateriaa tai jotakin vahvistavaa. Silloin heillä ei ole energiaa juuri muuhun, vaan heillä on ikään kuin lämmönsäätelyn hetki mutta ruuan avulla vain, ei taidoilla. Ja kun heiltä taitoja puuttuu, niin he eivät usko muiden voivan yltää korkeammalle, vieläpä noin vain. Ruokakeskeisyys lisää taipumusta tehdä tekoja vain ajatuksissaan, mikä lisää vieraantumista niistä, joille ajatukset ovat käytännön elämänmahdollisuuksia, toimiliaisuuden apu vain. Samat ihmiset elämänviisauden puutteensa vuoksi, jos pitävät jotakin tekemistä hankalana tai uuvuttavana, niin eivät korjaa sitä muuten vaan vain aterian tuomalla kylläisyydellä, ja siis lämmöllä. Liikunta toisi lämmön ja lämmönsäätelykyvyn. (Lämmönsäätelyohjeita tässä blogissa monta  http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html)
Esim. käsitöiden vaatima harkinta ei mene vain ruualla vaan keskittymällä, kiehtoutumalla, saamalla kulkea omia polkujaan, tehdä toiveidensa mukaisia ratkaisuja, ja siis mm taidolla ostaa huokealla hyviä tarvikkeita kylliksi (mikä kai usein tarkoittaa idean saamista tarjouksessa olevist atarvikkeista eikä tarkkaa etikäteen määrättyä ostoslistaa). Samoin se merkitsee päivän työn urautumista irtipäästämistä, ei vain ruokatauon tuomalla eri aiheella vaan muukin mahdollisuus uppoutua käsitöiden maailmaan hyvillä mielin tuo niissä taitoa ja viisautta. Tärkeää on, ettei tule komennelluksi. Ruoka on joillekin tekosyy luistaa vaatimuksista, muttei se tarkoita, että omien teiden kulkeminen, oman ymmärryksen käyttäminen, uuden aiheen hahmottaminen ja mukava puuhailu omia teitään, omasta mielestä mielekkäiden tavoitteiden kanssa vaatisi mitenkään taitojen puutetta ja sen paikkaamista ruualla kuin olisi suuri lämmönhukka.
Justeeraamistaito, jota mm käsitöissä ja ylipäätään omin päin tekemisessä onnistumisessa tarvitaan, liittyy siihen, että on eri elämän puolia, joiden painotuksia voi justeerata tekemisentavassaan ja niin saada tilanteeseen sopivia vahvuuksiaan käyttöön ja harjaannutettaviksi. Mutta tähän yleensä tarvitaan rento elekieli, jotta kroppa ei ole urautunut yhteen näkövinkkeliin ja sen mukaiseen tekemisentaoaan, vaan vaihtaa asentoakin toisiin elämänalueisiin päin, jolloin tekeminen sujuu helpommin niiden tavalla ja ne ovat huomion piirissä ja siis helpommat ottaa tekemisentapamahdollisuuksina mukaan.
Tuollanen laatimani käsityöohje on mielestäni hyvä: http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/03/vaatteiden-ompelemisesta-ilman-kaavoja.html

284. Yleensä kokee vahvasti, rikkaasti,kiehtovana ja antoisana, kun on uutta ja kiehtovaa ja antoisan tasoista tai juuri sellaista tekemistä, mitä oma luonto kaipaa paljon. Jos tylsistyy tai ei ole kiehtovaa tai on liian alkeellista vain tai jotenkin vääräntyyppistä tekemistä, mitä ei jaksa niin paljoa, niin silloin huomio tylsyy, huomaa jotakin vain, lähinnä kai tunnistaa ilmiön kokonaisuutena summittain, eikänauti vaan yleensä haluaa vaihtaa uuteen. Niinpä lyhyen hetken vain tehden on elämä rikkaampaa. Silloin kannattaa yleensä puuhata monenlaista, niin elämästä ei tekemisiä puutu. Jos haluaisi keskittyä vähempään määrään asioita, vaikkapa tuohon puuhaan, niin se rikkaammasta kokemuspiiristä käsin ei käy tylsistyen vaan motivoituneesti, kun on kumminkin muuta heti, kun kaipaa vaihtelua tai tekemisten piirin tasapainottamista.

285. Jos haluaa kyseenalaistaa traditioita, niin siinä on olennaista, ettei korvaa niitä huonommilla versioilla, vaan jättää vanhoille viisaille ratkaisuille edelleen tilaa, sillä niitä on tavattu tarvita, vaikkei kai ihan jokainen joka hetki kaikessa. Esim. miettimisen ideana on löytää parempi ratkaisu, tai ainakin yhtä hyvä. Ei kannata romuttaa vanhaa, jollei ole tilalle mitään yhtä hyvää tai parempaa. Omasta elämästä oppii parhaiten, sillä siinä ovat tekemisten, tilanteiden ja ilmiöiden kaikki puolet selkeimmin näkyvissä ja juuri siinä tahdissa kuin motivaatio itsellä tuo asioita elämään. Siksi kokeiluja ja uudistuksia ei saisi kohdistaa toisiin vaan vain itseensä. Yhteiskuntaan mahtuu monenlaisia vipeltäjiä, muttei montaa määräilijää, eikä kulttuureja ym pelisääntöjä yhtä montaa kuin on oman tiensä kulkemisesta kiinnostuneita: omia teitään voi kyllä kulkea, muttei voi tehdä niistä diktatuurimaisia pelisääntöjä muille.

286. Suomen ilmastoon sopeutuneella on iho ja keho ihon alla aina lämmin, jolloin iholla on terve bakteerikanta, mikä on jotenkin mielialalle ja onnekkuudelle hyväksi. Sen sijaan lämpimistä ilmastoista tulleista monen iho on viileä, paljon bakteerittomampi, mikä tekee apeksi, elämän rätsähteleväksi, tuo epäonnea (ainakin taipumusta saada pikkuhaavoja ym kolhaisuista, kenties vähäenergiaisuudesta johtuvaa karuutta ym epäonnisuutta) ja vie jotakin suvereeniutta pois. Samoin käy, jos lämpimässä ilmastossa viilenee yöaikaan, luulen. Tai jos vain syö tai juo lämpimikseen, jolloin pian aterian jälkeen lämmöntuotanto taas vaimenee paljon ja keho viilenee etenkin pinnalta, vaikka olisi ruoka-aikaan kovin lämmin.

287. Jos tuppaat tekemään aina vain samaa ja saamaan hyvän olon ruuasta tms korvikkeesta, niin oletko silloin ollenkaan löytänyt sitä, miten omat mieliteot tekevät päivän paremmaksi, ja se on kai kyse siitä, että sinulla on väärä käsitys siitä, mikä on mieliteko. Mieliteko ei ole teko eikä aina sama, vaan mieliteko on vähän niin kuin päivän vire ja siitä luonnostaan nouseva hetkellinen mieltymys johonkin harmittomaan. Kuten esim. että jos tänä aamuna ruuista verigreippi on virkistävä tuulahdus, vaikken tavallisesti todellakaan olisi sellaista syönyt. Tai kauniin maiseman näkermisestä syntyvä hetkellinen mieliteko kulkea muutama askel sinne päin ja vain nauttia katselemisesta. Niin kuin liikkumisen mieliteot: millainen liikkumistapa ja -vire olisi juuri tällä sekunnilla sopiva, entä mitä seuraavana sekuntina uutena haikailen.

288. Jollei osaa käytännön juttuja mutta lukee kyllä koulutietoa yms ulkoa, niin käytännön taitojen oppimiseen tarvittaisiin kai käytännön tekeminen, joka menisi hyvin ja vaarattomasti ohjetta noudattamalla, mutta jossa olisi variaatioita, joista voi tehdä aistihavaintoja ja tuntemuspohjaisia havaintoja sekä ajatella arkijärkisesti, muodostaen niin kuvaa siitä, millä tavalla tehden sujuu mitenkin. Esim. ettäkasvimaalla kuokkiessa kokeilee, että jos vaikka kuokin tukevasti, niin millaista jälkeä syntyy ja miltä tuntuu, millaiset liikket, miten jaksaa, entä jos kuokin varovasti tai tulee huti, mitä tein, mikä oli lopputulos, mikä tekemisentapa, miten korjata, yms. Lisäksi kai auttaisi lukea monenlaista tekstiä uupumatta, esim. harrastukset, maailmankuva, elämäntaidot, arkiaskareiden vaatimat perustaidot, maailman tapahtumat ja niiden mittasuhteet, ym

289. Lapsina ja nuorina monelle käy niin, että kun toisia lapsia tai nuoria kehutaan tai yritetään tukea näiden omiin haaveisiin, arvoihin, haaveammatteihin, mieliharrastuksiin, sosiaalisuuden tyyppeihin, luonteenpiirteisiin yms päin, niin tullaan kehuneeksi niitä muille lapsille ja nuorille niin kuin ne muka olisivat heidän omia elämänvalintojaan. Kaikki tarvitsevat yleissivistyksen ja yhteiskuntakelpoisen käytöksen, mutta toisaalta myös omat elämänvalinnat. Jos joutuu vierestä omaksumaan toisten elämänvalintoja tavoitteikseen tai arvoikseen, niin menee lyttyyn ei saa niistä irti sitä, mikä niissä on ideana tai ainakaan se ei ole itselle keskeistä mitä kaipaa, ja usein silloin elämästä tulee noissa suhteissa suorittamista ja kilpailua, mikä vie idean noista asioista myös niiltä, joiden omia elämänvalintoja ne ovat. Jokaisella on omat valinnat ja mieltymykset, mahdollisuuksia on valtava kirjo. Toisten valintoihin tutustumisesta oppii jotakin siitä, miten valintoja yleensä on hyvä tehdä ja mikä itselle olisi hyväksi - oppii siis jotakin omaan elämään sopivaa pikemminkin kuin oita muiden aihepiirien mielekkyyksiä, joita ei niin kaipaa. Mutta tähän tarvitsee vain lyhyen ajan, ja kiistat siinä, sopiiko jotakin tehdä, ovat yleensä kiistoja siitä mikä on kenenkin imago, kenenkin omat valinnat, eikä teoreettista toisten ammattien eliminointia koko maailmasta, vaan oman elämän valintoja, joita vanhemmat eivät saisi sotkea käsityskykynsä hitaudella, eivät lapset ole naimisissa keskenään eivätkä toistensa kaksoisolentoja.

290. Kun ottaa jostakusta mallia, niin ei ole tarkoitus tarkkaan matkia kaikkea, etenkään toisen henkilökohtaisia piirteitä, vaan tehdä oma versio ko asiasta, ko taidosta, itselle hyvä tehdä, hyvä elää ja taidon kannalta sujuva, mistä itse oppii.

291. Kirjoja lukiessa ja vaativia aiheita harrastaessa, vaikka on tavallaan hienoa haaveilla sellaisesta, että itsekin olisi sellaisen aiheen ammattilainen, ja hienoa harrastaa noita itseä kiehtovia aihepiirejä, niin vaikka taidot ajan myötä kehittyvät paremmiksi, niin ei ole hyvä samaistua ko aiheen ammattilaisiin, sillä he ovat yleensä vain jotenkin raahustaneet aiheen läpi ja eivät ole niin onnistuneita elämässään ja ovat niin ollen huono vaikute, joka vie elämänlaadun pois, vaan vanhemapnakin pitää kiinni siitä, että itsellä olisi ideaalit tavoitteena eikä taso, jolle tavallisesti ammattilaiset jäävät elämänsisällössään. Harrastajat ja innostuneet ensikertalaiset ovat yleensä asioiden kanssa tekemisissä tuoreemmin ja antoisammin kuin ne, jotyka niitä liian ykisalaisesti puurtavat.

292. Aasialainen perinteinen elämänfilosofia buddhalaisuus korostaa tiedostavuuden merkitystä onnen tavoittelussa, mutta heillä on käytössään siitä kylmä näköaistivoittoinen huomio, joka ei tuo onnea ja ei aina auta ymmärtämään elämää, kuin olisi koulunkäynnin huomio jänyt aikuiselle arkeen tai kuin olisi viiltelijöiden seurassa ja seuraisi kylmällä katseella, että mitäköhän kropalleni nyt käy. Onnellistuttavampi tapa olla oman kroppansa kanssa on miettiä kroppaa toimivuuden ja elämänmakuisuuden kannnalta, että teen nyt sitä ja sitä, tms. Se on myös taidoille parempi, sillä aistimukset, tunteet, tuntemukset ja tunnelmat kertovat käytännön toiminnan kannalta tärkeää informaatiota, mm liikunnallisia lahjoja kasvattavaa tai sosiaalista havaintokykyä omasta ja toisten elämästä kasvattavaa, siksi meillä nuo havainnot on luonnossamme.

293. Afrikkalaisilla on näköhahmotus ja sen seurauksena myöskin ajattelukyky sumea ja summittainen kai helteen ja liian raskaan kenties sokerisen ruuan vuoksi, mihin auttaisi ottaa mallia niistä tropiikin maista, joissa ruokavalio ja helle eivät tuo näköhahmotukseen ja ymmärrykseen ongelmia: intia, Etelä-Aasia, jotkut arabimaat ja kai Brasilia ainakin.
Mutta voiko olla, että ainakin osalla afrikkalaisista näkö toimisi kumminkin ok, mutta sotkevat tunnehahmotuksen ja näön, kenties jotenkin niin, että kun tunne koskee kokonaisuutta mutta näkö hahmottaa ilmiön tarkan yksityiskohtaisesti maiseman osana, niin luulevat, että tunnehahmotuksen sumeus (tai tunteita kuvaavan maalauksen sumeus) olisi ohje katselemiselle, silmien tarkentamiselle, mitä se ei lainkaan ole. Vain jos tunne, esim. suru, vaatii taukoa tunteiden käsittelemistä varten, niin katsekin sumenee. Tai jos helle vaatii rehkimisen vähentämistä, niin joillakin se kai vaatii, ettei niin innokkaasti katsele, mutta osa arabeista kai osaisi katsella kuumassakin tarkkaan maisemia. Vastaavasti, jos tilanne, esim. aterian sulatteleminen,lämmönsäätely, urheiluponnistuksesta palautuminen, muistelemaan uppoutuminen tms vaatii taukoa muuhun, niin se saattaa hetkellisesti vähentää katseluakin, muttei poista sitä, että katselemisessa ideana on kyllä nähdä ihan tarkkaan ja maisemina ilman sokeita länttejä. Niin on hyväksi ajattelukyvyllekin, ks. tämän blogin alun ajattelukurssi.
Mutta ihan pelkkä näkeminen ei riitä, vaan olisi myös tajuttava, että maisema ilmiöineen on olemassa, myötätuntoisen vastuuntuntoisesti hahmottaen.


294. My papa sometime winter fishing from under the ice cover, took a drink from a bottle to keep hands warm, and sometimes on winter skiing trip if he did not otherwise keep warm, took a drink, but mostly he was good at outdoors winter time. One cannot learn from such by copying if one oneself does not drink likewise, but if one copies more distantly, one cann well learn. One must notice what the skill consists of: good blood circulation, good heat productoon that way, is s´then so and so with the surrouding freezing air and the ice cold water. Then one should on one's own find from one's whle experience of life, from one's whole picture of the world such features and practise things that bring such, only roughly copied, features in their purest most well working form with best spirit for such things, where one ca best learn them. Then one can learn oneself such skills in their real healthy kind of form, even if the forefigure in them had them only artificially.

295. Lueskelin tässä kirjaa retkeilystä ja siinä mm oli kannessa kuva retkeilijöistä, joista tyttö kai saksalaisen tyyppiseen tapaan lämpöinen,siistit nätit vaatteet, eheä, mutta se oli eri eheys kuin luonnon, retkeilyn tuoma. Onkoniin, ettei sanaa "eheä" ymmärretä, jollei sillä viitata esimerkiksi ruokaan? Suomalainen retkeily on reipasta liikkumista, josta tulee hyvä olo, etenkin kauniiden maisemien katselusta kiva fiilis ja luonnon tervehenkisyydest hyvä mieli ja kanttia. Ulkomaalainen usein ajattelee, että luonto on skrääk skriikankaraa taistelua, kuinrääkki, mutta niinhän käy, jos tehtävä on ylivoimainen omille taidoille ja omalle jaksavaisuudelle, ei se ole luonnon mallin mukaista, ei se ole se taitotaso, jolta retkeilyn anti nousee, vaan tarvitaan enemmän tavallisia liikkumisen, katselemisen ja toimeentulemisen taitoja sekä yhteiskuntakelpoisuutta.
Samassa kirjassa väitettiin, että retkeilyyn kuuluu ruokailu retkellä, kun taas ilman ruokailua on kyse ulkoilusta muttei retkestä. Muttei se niin ole: jos retken antina miettii eväitä, niin huomio on ruuassa ja retki tuntuu siksi raskaalta ja paljon ikävämmältä kuin mitä se muuten olisi. Ihminen osaa luonnostaa niitä asioita hyvin, joihin on virittäytynytja joista omaa taitoja. Eväitä miettivä on kuin oamsta mielestään ruokapöydän vieressä, ei retkellä. Liikuntaharrastuksissa on sama: jotkin kaipaavat ateriaa heti treenin perään ja niin he ovat äkäisellä mielin. Mutta siksi pitäisi syödä ennen liikkeelle lähtöä. Varsinaisen aterian jälkeen pitää odottaa tunti ja välipalan jälkeen vartti ennen kuin voi ryhtyä liikkumaan yhtään rasittavammin. Mutta esim. ennen retkeä olisi hyvä syödä jotakin tuhtia joka ei täytä koko mahaa raskaaksi, esim. lihapiirakka, plus tuoreita vihanneksia tai hedelmiä, sekö juoda kylliksi, niin sitten jaksaa ainakin alkumatkan hyvin, ei ole ruoka heti meilessä pyörimässä. Ja jos kaipaa oikein ateriaa, niin huolehtisi, että syö kunnon aterian etukäteen eikä sotke sitä retkeen.

296. Tästä en ole varma, mutta onkohan niin, että perinteiset sukupuoliroolit löytää helpoimmin, jos tekee käsitöitä? Siinä ei ole niinkään, etteikö saisi tehdä myös vastakkaisen sukupuolen perinteisi käsitöitä, muttei saa näytellä vastakkaisen sukupuolen hyveitä niissä, vaan siinä vapaamuotoisesti tehdessä huomaa sopicvansa oman sukupuolensa perinteisiin töihin, viihtyvänsä niissä omina versioinaan, omaavansa juuri oman sukupuolensa hyveitä ja saavansa jotakin kehuja niistä töidensä konkreettisia tuloksia näyttäessään, ja niin nuo roolit saa myös muiden silmissä., vaikka osaisi ja tekisi molempien sukupuolten käsitöitä yms käytännön hommia, autonkorjuusta ompeluun.

297. Puuttuvien siojen osaamisalueiden korjaamisessa, siis puuttuvien taitojen opettelussa on olennaista, että opiskelee aihetta, kasvattaa siitä yleissivistystään ja pyrkii oppimaan sitä rakentavalla tervehenkisellä tavalla. On myös olennaista, että tekee aihepiirin perusjuttuja hyvällä laadulla ja hankkii niin kokemusta aihepiiristä sekä tottumusta sen tekemisiin perusmuodossaan, ilman sosiaalisia manipulointeja, juonitteluja, valehtelua, näyttelemistä, asemiin kiipimistä tms. Silloin kartuttaa koko ajan osaamisensa määrää, tarttee vain oppia enemmän jotaki samasta aihepiiristä ja siihen sivistys tuo oppimateriaalia, esim. kirjasto. Mutta tuohon välttämätön edellytys on siis, että puuhaa noita perusjuttuja yrittäen tehdä ne kunnolla ja yrittäen oppia lisää, seuraavan taitotason, jne

298. Helsingissä kun aikanaan harrastin non-contact karatea, niin oli kamalan hauskaa. Osin se oli sitä, että vapaamuotoinen liikunta teki hyvää ja osin sitä, että oli hyvä, kun oli kiva has´rrastus: joukko samanhenkisiä ihmisiä, joista kukin tekee omalla tavallaan mutta pitää harrastuksesta omalla tyylillään, tekemisen kannalta hyviä ohjeita ja elämän kannalta hyviä elämänohjeita, kun sentapaista harrastusta kaipasi, viisas filosofia, joka sovittaa harrastamisen osaksi yhteiskuntaa niin, että siitä tulee parantava voima yhteiskunnalle laajemmin,vapaalle vaihtamista, hyväätekevää vaihtelua muun elämän välissä, vain tunnin tai pari välillä, ei kokopäiväisesti, itse valittu, ei kaverin siivellä tultu, jollei sitten isosta kaverijoukosta juuri sen kivaa harrastavan siivellä johonkin kovin toivomaansa harrastukseen.
Vanhuksilla kai on paljon sisällä istumista, rauhallista hiljaiseloa, lieneekö siinä sijaa vapaalle vaihtamiselle, joka kumminkin tekisi hyvää?

299. Ihminen, joka ei ole aidosti kiinnostuntu jostakin aiheesta, tekee yleensä ulkokohtaisesti ja kuivasti sen aihepiirin asiat, oppii ulkolukua muttei tekemisen virettä ja sen tunnemotivaatiota. Ihminen, joa on aidosti kiinnostunut jostakin, luonnostaan säätyy tuohon tekemiseen koko elämäntavallaan ja vireellään, ja voi niin oppia tuon aiheen lahjakkuuksia, jos on vireen osalta lahjakas malli, sekä nauttii tuosta tekemisestä, on kiinnostunut siitä. Ulkokohtaisesti tekevä sen sijaan suorittaa asiat läpi, nauttimatta niistä. Nämä kaksi tyyppiä eivät sovi läheisiin tekemisiin keskenään tuossa aihepiirissä, koska toinen arvostaa aihepiiriä suuresti ja nauttii siitä, on siihen tunteis sitoutunut, ja toinen haluaa siitä eroon, onpahan vain jostain syystä motivoitunut suorittamaan sen jotenkin läpi.

300. Samaa harrastavat ihmiset eivät välttämättä ole yhtä fiksuja, taitavia tms, eivät saman kaliiberin ihmisiä, vaikka tekeminen olisi vaativa. Heikon kaliiberin ihminen huomaa vaativasta tekemisestä vain yksittäisen seikan: hän on vain tekninen. Sellainen, jonka kapasiteetti jollain lailla riittää tuohon tekemiseen, muttei hyvin, lukee yleensä ulkoa siitä jonkun teoriaperspektiivin ja joutuu keskittymään kamalasti ajatteluun, jotta selviäisi noin laajasta aiheesta. Siitä jonkin verran taitavampi ymmärtää itse ja osaa miettiä arkijärkisesti aihepiirin asioita lävitse. Siitä isompikapasiteettinen saa tekemisen sujumaan. Oikein isokapasiteettinen käyttää aihepiirin hyvää osaamistaan tavallisen elämän osana, elämän virran, tunteiden, tms siitä yhtään häiriintymättä, siis esim. ilman miettimistaukoja, ulkokohtaisuutta, tunteiden etäännyttämistä, teknisyyttä tai ymmärryksen puutteita. Näille erikaliibereisille ihmisille tuo tekeminen on erilainen mutta samankaliiberisille suurin piirtein samanlainen.

301. Jos olet taidoissa kaukana jäljessä jostakin ohjeesta tai et niin motivoitunut, niin ohjeet eivät ole tarkkaan noudatettavia vaan karkeasti jotakin sinne päin, oikeansuuntaista edes ja välttää huolellisesti ohjeen pahimpina katastrofeina pitämät asiat. Ohje ei siis ole keskustelutapa, johon riittäisi vastata jotakin saman keskustelun osana olevaa, esim. virhe tai vastakohta, vaan ohjeen noudattamisen ei tarvitse olla samanlaisella lähestymistavalla kuin ohjeen antajan ja olennaisinta on välttääkatastrofit ohjeen laajemman kontekstin motivaation tärkeämpien asioiden näkövinkkelistä, esim. jättää ohje voudattamatta mutta välttä katastrofit kumminkin. Olennasita olisi myös kommunikoida tämä tilanne suurin piirtein rehellisesti, niin muut välttävät helpommin katastrofeilta, joita väärinkäsitykset ja harhaanjohtaminen aiheuttavat.

302. Niin koulun kuin työn ja opintojenkin kanssa olisi vältettävä putkipäisyyttä ja oltava lomalaisen tapaan vähintään yhtä viisas itse, jatkuvasti joka asiassa niin, jotenkin elämänviisaampi, syvällisempi, kaukokatseisempi. Lomalaisen tavalla eläminen ei tarkoita, etteikö kuuluisi olla sivistys mukana, mutta se olisi maisemakatseen tapainen että miten mahdollistetaan hyvät olot ihmisille, eläimille jne yhteiskunnassa ja maailmassa.  Ei siis olisi kaavamaista eikä jöö vaan viisaasti elämistä. Joissain asioissa se merkitsee, ettei voi opiskella niitä heti vaan vasta viisaampana, toisissa, että olisi opiskeltava niitä silloin, kun ne vielä ovat kiehtovia, oma maailmansa, avaavat uusia maailmoita. Se myös merkitsee, että pakkopullaa olisi oltava vähemmän, jos se on kaikilla, ettei yhteisön näkökulma menisi liian kapeaksi ja osaamattomaksi, epäviisaaksi, holtittomasti romahtelevaksi ja jumituneeksi.

303. Jos kotiäidin, ei-niin-kiinnostavaa työtä tekevän tms elämä on jotenkin väljähtynyttä, liiaksi samaa koko ajan, apeaa, ei niin tyytyväistä, niin elämään kai kuuluisi jotakin vaihtelua joka viikko tai ainakin joka toinen viikko jokin antoisa kylässä käyminen erilaistent uttavien luona, tai toisessa pitäjässä heidän nähtävyydessään, hyvähenkisessä tervehenkisessä tapahtumassaan tai sikäläisten tuttujen luona, kylässä, joss viihdytään, tavallisilla kylillä sekä marketissa että jossakin harrastuksessa tms nähtävyydessä, hyvähenkisessä ajankulussa. Ja erttei joka päivää tai iltaa viettäisi samassa paikassa vaan joskus vaikka olisi koko katras jonkun lapsen kaverin luona ja äiti huolehtisi asioista sieltä käsin, tai perheen muakana retkellä tms tekemässä tavallinen ateria retkiateriana, tai kirjastosta jokin kiehtova kirja kuten lapselle ehkä seikkailukirja, nuorelle aikuiselle sotisovat kautta aikojen kuvina tms,kaupunkilaiselle kiehtova käsityökirja, vanhukselle vanhan ajan Viipuri kuvina tms, missä on koko elämäntapa, kulttuuri, ihmiset, yhteiskuntarakenne ammatteineen, olosuhteineen, historan kulku, yms, ja mistä riittäis lukea lyhyen pätkää ja harrastaa aiuhetta esim. yhden illan teemana.

304. Helsingissä oli kamalan järkiorientoitunutta, muttei tyhmimmillä tuntunut olevan tarvetta koko ajan väittää, että pärjäävät siinä, missä muutkin, tai että päihittivät sen ja sen, vaan elivät hyvää elämää ja kukin teki kustakin jutusta omanlaisensa, minkä huomaamiseen kaikkien sosiaalinen silmä riitti, millä kai oli tekemistä sen kanssa, ettei tehty edustusulkokuorta vaan kukin eleli omaa elämäänsä, samaan tapaan kuin kullakin on lempiruokansa ym ominaisk´piirteensä, mielitekonsa ja luontainen tekemisentapansa, parhaiten itselleen istuvat valinnat.

305. Naapurustossa asui mies tunnistamattomasta maasta, antoi ymmärtää olevansa intiaani mutta näytti saavan vakavia allergiaoireita tavallisesta ruuasta (oli kurkkuun tehty hengitysreikä ja iho ruoka-aineallergian tapaan) ja kenties kuoli siihen (tai ainakin oli suruliputus eikä häntä ole näkynyt). Ihmiset tuntevat eri maanosat ainakin summittain. Kun joku viestii olevansa tietystä maanosasta, niin ihmiset tulevat näyttäneeksi mallia, että näin sieltä päin kotoisin oleva tulee hyvin toimeen paikallisen kulttuurin kanssa. ja silloin tulee siis viestittyä, että tuota teidän juttua paljon ja noita ei niin ja tsempaa tuolla taidolla ja noista käytä tuota versiota, tms, mikä vaikuttaa vireeseen, siis mm siihen, mitä ruoka-aineita kaipaa ja miten hyvin oppii tuota kulttuuria tai muutakaan, ja niin ei ole hyväksi väittää olevansa alunperin eri maanosasta kuin on.

306. Säät pitäisi elää sen ilmaston ja pitkälti myös sen kulttuurin tapaan jossa parhaillaan on, jottei olisi säätynyt jotenkin eri vireeseen kuin missä sää kumminkin on, ja niin jää kraahhh-mallinen olo, vähän kuin huonosti nukkuneen tai huonosti käyntiin lähtenyt päivä, jotenkin väärä vire, kun taas oikelta kohdalta elämä vain soi, kaikki on kohdallaan ja toimintekyky erinomainen.

307. Tekemiset vaativat yleensä yhtä aikaa hyvin sujuvan kivan tekemisentavan sekä suojauksen kuten vaikka että on lomapäivä. Suojaus estää prakaamisen, riidat ja eturistiriidat, kun on sivistyneesti ja sovussa muun yhteiskunnan kanssa hyuolehdittu moisen tekemisen paikasta maailmassa, ja tekemiseen hyvin sopiva tekemisentapa tuo vauhdikkaan tekemisen tavalliset hyvät puolet, mm hyvän olon ja aikaansaavuuden, sekä sen,e ttä asiaa on itse viisaasti miettinyt.

308. Rukoillessan pitäisi pitää tavalliset taitonsa oikein hyvällä laadulla mukana ja pyrkiä kasvattamaan taitotasoaan niissä, kun taas uskonto huolehtii hienovirittämisen. Mutta siis jos taito vaatii vaikkapa katselemista, niin ei katselemista saa lyödä laimin, vaikka uskonnon tuoma näköhahmotus olisi tunnelmaan keskitynyt, tavallaan sumea. Mutta sitten jos on oikein pulassa niin, että tilanteesta selviytyminen käy ylitse arjesta selviytymisen tehtävän tärkeydessä, niin voi kopioida ihan tarkkaan, mm sumeuden, mutta silloin on vähän kuin kipeä, vain parantumiseen keskittynyt, pulasta pääsemiseen ja arki voi jäädä hunningolle. Mutta siis rukouksen tuomasta mielenvireestä voi kopioida, mihin elämänalueisiin muun muasa tulisi kiinnittää huomiota ja minkä asioiden eheyttä muun muassa vaalia, ilman että tiputtaa tavallisia sivistyksen taitojaan pois, ja niin kasvaa taidoissa ja toki moraalissa, jos yleismaailmallisen hyvän toivominen yms on rukouksen osa, mikä kyllä parantaa taitoja: koko maailman saaminen hyvälle tolalle on vaativa tehtävä, siitä saa erinomaista taitomallia. Mutta on tärkeää, että silloin tavallista taitavampana juuri huolehtiikin maailman hyvälle tolalle.

309. Oma panos maailmassa määrää paljolti, mihin sosiaalisiin soppiin joutuu. <<<samoin määrää se, kenen kanssa kaveeraa tai on seksuaalinen. Ne tarjoavat elämänalueet ja taitotasot, jotka katsotaan sinun panokseksesi, ja niin eläy elämäsi ikään kuin niiden aihepiirien harrastajien keskuudessa.

310. Huojennuksia arkeen on kahdenlaisia: on niitä, jotka dumppaavat niskassa painavia asioita mutteivät huolehdi niitä kuntoon, kuten vaikka kutominen tai syöminen. Ja sitten on sitä, että osaa setviä asiat hyvälle tolalle kuten liikunnasta pitävän tervehenkisyys, hyvä moraali, "Elä ja anna toisten elää", arkijärki sekä nämä terveiden elämäntapojen ohjeet.

311. Jotkut naiset olettavat, että varusmiehet ovat tervehemkinen malli ja saavat siksi kovin terminologisen ulkokohtaisen tyylin. Mutta varismiehet ovat vasta koulusta tulleita, vailla omaa osaamista ja siksi heiltä arkijärjen ja liikunnalllisuuden tuoma tervehenkisyys ja viisaus on jäänyt vähäisemmäksi kuin mitä kliseistä ja joidenkin miesten omakohtaisista yrityksistä käytännön asioissa armeija-aikoja muistellen voisi olettaa. Ikä tuo taitoja. Jos haluaa matkia miehiltä armeijaa tukevia taitoja, on parempi matkia vaikka omanikäisiltään ja vcanhemmilta miehiltä sekä ennen kaikkea harrastaa itse liikuntaa ja käytännön juttuja arkijärkisesti.

312. Joidenkin kuivien mielestä jotkut toiset ovat liian reheviä olemukseltaan. Olemus kuvastaa usein sitä elämänaluetta, jota ihminen silloin oikein kovasti kaipaa, yleensä sen verran kuin ammatikseen sellaista. Jos hän ei saa sitä, nuo olemuspiirteet ovat jatkuvasti vahvoina. Jos hän saa sen, niin hänestä tulee aika lailla keskiverto loppuajalla, tuo draivi onpoissa ja vain työjaksavaisuuden käyttövoima. Vastaavasti itselle tyypillinen pukeutuminen tuo arkeen tavallisesti omantyyppistä elämänmenoa, ja niin käytännössä isoimman osan jasta on paljon keskiverrompi.
Ihminen, jolta on tekeminen paraikaa meneillään tai hän haikailee aloittavansa sitä lähiminuutteina, niin hän tarvitsee tilaa tuon auransa, tunnelmansa, sosiaalisen olemuksensa verran eikä vain kroppansa verran. Jos haluat häneen asiakeskeiset välit muissa aiheissa, niin pysytte huomautuksillasikin tuon tilan ulkopuolella, sen sijaan että menisit kuin mahaan sorkkimaan tai ylipäätään ihan liian lähelle, mikä tuntuu molemmistä väärältä.

313. Tekemisistä ei ole hyvä tehdä suorituksia, sillä suorituys on kovin kapea tapa katsella asiaa ja toisaalta, jollei aihe kiehdo itseä, ei sitä yleensä kannata suorittaa toisen suosituksen vuoksi, mutta on kyllä niin, että useimpia elämänalueita tarvitaan edes hiukan, tarvitaan monenlaista tekemistä polveillen. Yleensä ei kannata omaksua toisten valintoja, vaikak ne olisivat kovin hyvät heille itselleen, sillä ne ovat vähän kuin heidän lempiruokansa tai muu asia josta he pitävät, eivätkä tee muita välttämättä mitenkään onnellisiksi ja menestyviksi, vaikka joitakin taitoja tarvitaan kyllä, mutta nekin olisiopetelta itsellesi sovitetulla tavalla eikä toisen ihmisen taitotason, harrastuneisuuden ja elämänkulun jäljittelynä. Jollet pidä jostakin pakljon eytkä tarvitse sitä kuin vähän, niin tee sitä vain pieni palanen kerrallaan, sen verran kuin motivaatiosi jaksaa kantaa ja toiste sitten uucelleen. Ei ole hyvä tehdä elämästä kilpailua, sillä eri ihmisillä on eri tavoitteet vaikka ne joistakin kuulostaisivat samoilta, eikä pistesuorituksissa ole oikein mieltä muuten kuin niille, jotka eivbät ymmärrä aihetta omin päin.

314. Jos et ole rehellinen siitä, minkä tyypin ihminen olet, mikä on taitotasosi, mitkä ovat mieltymyksesi ja arvosi sekä mihin tapaan olet sosiaalinen, niin menetät kamalan monta etua, jotak muuten olisivat juuri sinulle sovitettuja, sillä kamalan usein ryhmissä, ihan jo kadulla kulkiessakin ja ylipäätään toisten kanssa tekemisissä ollessa melkein jokainen sovittaa melkein kaikki tekonsa tuohon ryhmään, että tässä menisi ihan hyvin näin, ja silloin he tulevat sovittaneeksi tuollaiselle ja tuollaiselle ja noille ja noille yms eli erikseen jokaiselle sen mukaan, millainen kuva heilläheistä on, ja niin nuo edut, että menisi elämä ja tekemiset hyvin, sovittuvat juuri kullekin itselleen, jos tuo henkilö on rehellinen, mutta jos hän valehtelee, niin maailma tuntuu olevan täynnä vaateita olla edustusulkokuorensa kaltainen.
Vihamielisten sosiaalinen silmä on yleensä vihamielisyyden heikentämä, joten heistä pääsee pitkälti eroon olemalla kertomatta heille sanallisesti asioita itsestään, vaikka ne näkyisivät, suorastaan huutaisivat oelmassaoloaan kaikille muille.

315. Suomalainen kulttuuri ei tunnusta ihmisen ylivertaista asemaa eläinten ylitse, vaan oletetaan, että monet eläimet voivat olla viisaita, etenkin villieläimet, niistä erityisesti luontoympäristössä vapaina elävät pikkulinnut ihmistä viisaampiakin. Ja niin ajatellaan,että kullekin asema sen mukaan, mitä ansaitsee: eläimen mielipidettä voidaan kuunnella, elinoloja laittaa niille hyviksi, niiden viisautta kuunnella ne, jotka eläinten kieltä ytmmärtävät. Mutta eläinten viisaudessa on eroja: monet yksilöt ovat kamalan nuoria ja lajien välillä on eroja, niin myös yksilöiden välillä, minkä lemmikkieläinten perusteella hyvin tietää.  Eläimiin koetetaan soveltaa samoja pelisääntöjä kuin ihmsiinkin: keskustellaan, kannetaan vastuuta, annetaan kunkin päättää omasta elämästään ja huolehditaan elämän perusedellytyksist sekä hyvistä elämänmahdollisuuksista elinolojen osalta.

316. Jos tekemisessä tavoittelee vain taitoa, niin kuin aasialaiset usein kai tekevät, niin se usein menee väkertämiseksi, elämänmlaatu kärsii, ei ole kyllin elämänmakuista, ei kyllin arkijärkistä, ei kyllin oman luonnollisen osaamisen tasoista. Silloinon usein niin,e ttä tuoreella huomiollaja kiinnostuksella olisi yltänyt parempaan laatutasoon ja onnellisempaan elämään, ainakin jos ok neuvoja olisi sillä tasolla ollut, mutta nyt oli liian kaavamaisen työläs tekemisentapa kuin ei-kiinnostuneen yrittäessä suorittaa asia läpi siinä, missä kiinnostuneet. Jonkin verran vaativampi tehtävä, esim. ensi alkuun fyysisesti jonkin verran raskaampi, tuo tekemiseen uppoutumista: saa yrittä parhaansa, olla ihan arkijärkisen ja tunnemotivaationsa mukaisesti tosissaan, mutta sitten jos työrupeama venyy ja väsyy, niin vaativuustasoa voi laskea keskivaikeaan, niin se ei mene yli hilseen väsyneeltä vaan on sopivan taspista. Monta tehtävää tehdään siksi, että tarvitaan sellaisia, eli tunnemotivaatio ei välttämättä tarkoita, että viihtyisi juurio sen tyypin työssä hyvin, vaan viihtyvyys voi jhtua vaihtelusta, sopivasta haastavuudesta, hyvien tekemisen- ja elämäntapojen käytöstä, viisaasta elintilaa tuovasta sivistyksestä, jolla ryhmän jäseniä ohjataan, tms. Jos fyysistä tms haastavuutta on liikaa, näköpiiri kapeutuu, menee tokkuraiseksi, mikä on joskus - vaikkapa jouluna - kiva, kun tehdään jotakin vaativaa vaihteeksi, luodaan taidon avulla hyvän elämän edellytyksiä, mutta jatkuvasti käytettynä se tiputtaa sivistyksen pois, sillä sivistys liittyy maisemakatseeseen, ymmärrykseen laajemmasta maailmasta ja ylimääräiseen kapasiteettiin, kykyyn ratkoa teitä paremmille urille, urautumattomille ja viisaammille sekä elämänviisaammille.

317. Yhteiskunta koostuu siitä, miten ykislöt elävät. Ihmissuhteet eivät ole yhteiskunnan ulkopuolinen asia vaan olennainen osa siitä, millaista yhteiskunnassa eläminen on. Yhteiskunnan käytössäännöt koskevat siis myös toimintaa ihmissuhteissa ym ihmiskontakteihin liittyen.
Hyvä yhteiskunta elää on niin tärkeä osa elämänmahdollisuuksiamme, että yhteiskunta velvoittaa huolehtimaan myös ihmiskontaktien elämänmahdollisuuksista silloin kun on itse tekemisissä tai ihmissuhde tms. Käytössäännöt ratkovat ongelmat pois, jos niitä noudattaa, mutta eivät ratko, jos vain sanoo noudattavansa mutta luistaa käytännön tilanteista pois tai tekee jotakin rikollista. Siis se, että rikollisella on rankkaa tai painostusta, ei tarkoita, että rankkaa tai painostusta olisi, jos noudattaa hyviä tapoja ihan rehellisestri, vaikka lähtötilanne olisi molemmilla sama, yhtä uhkaava.

318. Joillekin, kai lämpimistä maista kotoisin oleville, kaikki ympärillä tapahtuva liikkuminen, etenkään liikunnan harrastaminen yms vauhdikkuus käy liian vikkelään, vilistää silmissä, eivätkä he oikein kykene seuraamaan sitä ja esim. tavallisia ajatuksia yhtä aikaa, vaan toivoisivat taukoa, rauhoittumista kyetäkseen kestämään moista. Siinä on kai se syy, etteivät he katsele yhtä aikaa kuin liikkuvat, vaan luulevat liikkumisen menevän parhaiten keskittyen ja ajatusten voimalla, kun taas liikunnallinen yleensä katselee paljon, esim. maisemia, liikkuessaan, jolloin kuvallinen ajattlukin sujuu hyvin siinä samassa ja ylipäätään kaikkea voi tehdä yhtä aikaa vauhdikkaan liikkumisen kanssa tekemisen häiritsemättä toisten tekemistä tai katselemisorientoituneita paikallialijoita. Katseleminen je liikkuminen siis kuuluvat yhteen, perusmuoto on kai kaunista polkua pitkin vapaasti kulkeminen, ja ajattelu on vain lisänä, ei dominantti.

319. Nuorempana kuulin sanottavan, että vaikkei yhteisiä lapsia olisi, niin puoliso on hyvä tuki ja turva maailman merillä maailman heitellessä. Maailma on siis meri eikä seksuaalisuus, ja niin saa paremman elämän, kun taas seksuaalisuudesta ovat suomalaiset tavanneet ihmetellä, että millä ihmeen tavalla se olisi meri tai aallot, mutta auttaahan rakkaus pääsemään oman elämän urille, parempaan elämään.

320. "Mitä näin nelikymppisenä olen oppinut elämänlaadusta, niin kehutut asiat on tarkoitettu arjen lisänä tehtäviksi, ei arjen korvikkeiksi. Itse arki onpyritty tekemään mahdollisimman hyväksi: on kiva puuhata jotakin tosissaan ja saada siitä rahaa, käydä eri paikoissa, ulkoilla ja liikkua,olla erirytmisiä päivän osia, eri määrin itse valittuja, ym. Mutta homma menee pieleen, kun joku (tyhmä? jonka on vaikea saada kunnon tolkkua omiin tekemisiinsä?) määräilee liikaa, tai sabotoi tahallaan, tai kun joku yrittää omia tai laittaa toiselle vain kaiken luksuksen ilman tavallista arkea." http://harmaahapset.blogspot.fi (Tulta leiskuu harmaahapset)

321. Minulla on kaksi ukulelea, paratiisisaarten soitinta, jotak soinnillaan ja muotoilullaan opettavat sentyyppistä paratiisia kuin mitä niiden väri (lila, uskonto & punainen, tunteet) symboloi. Mutta niiden sointi jättää tuon aihepiirin teoriaperspektiivin ja kenties ruuan tuoman kylläisyyden kanssa kuin noiden aihepiirin harrastustuokioiden ulkoa luettu teoriaperspektiivi tai vetäjän teoriaperspektiivi, muttei elämää koskettaen kuten harrastusryhmän jäsenten harrastamisen meininki ja heidän käsityksensä tuon alan tilauksesta maailmassa, elämässään. El staattisuudella on saatu jotakin tilaa tuolle aihepiirille, mutta elämänlaatu ja oman viisaus, muun elämä ymmärtäminen, on jäänyt pois. Suomalainen sen sijaan kun osallistuu johonkin,niin itse pähkäilee oman elämänviisautensa, arkijärkensä ja yhteiskunnassa elämisen tieto-taitonsa varassa, että mikä on itselle hyvä tapa tehdä sitä, ja kavereille, ja niin, kun suomalainen siinä samalla on vahvasti elämässä mukana, niin hänen viisautensa näkyy toisille yhteisön elämässä mukana oleville ja niin he oppivat siitä itsekin samaa viisautta, ja niin kaikki toimii hyvin konkreettista käytännön tasoa myöten, elämänlaatua ja yhteiskunnan toimivuutta, kunkin osallistujam ja muiden koko elämän kirjoa, elämänlaatua ja tulevaisuuttaan, ajatellen, eikä ole vain keino tekoisesti rauhoitettu mukamas onnistunut harrastustuokio, jonka ilmapiiriä kylläisellä vatsalla paikataan, vaan ruuan kukin huolehtii elämässään siten kuin heille hyväksi ja terveeellistä on.

322. Joillakin miehillä tuppaa olemaan huono kekseliäisyys. Se tuntuu olevan tyypillistä urautuneille, jotka yrittävät selvittää muidenkin elämänalueiden, harrastusten, ammattien yms asiat työnsä tai muun mieliaiheensa ajattelu- ja lähestymistavoiun sekä arvoin. Keksiliäisyys hyötyy monen alan harrastamisesta. Tässä on olennaista se, ettei suorita niitä vanhan osaamisensa varassa vaan on aidosti tuntein, koko olemuksellaan kiinnostunut noista elämänalueista ja niiden taidoista ja opettelee ne tuon elämänalan sivistyksen neuvomalla tavalla, sen hengessä. Niin saa useampia vaihtoehtoisia tai yhdisteltävissä olevia lähestyumistapoja käyttöönsä, ja niin kekseliäisyyskin paranee.
Jotkut olettavat, että pahanteossa heidän kekseliäisyytensä on parempi, mutta pahanteolle on tyypillistä että tehdöän toisille jotakin, mikä ei näille ollenkaan sovi, on siis ihan vain jotakin muuta kuin mitä olisivat toivoneet, ja niin siihen käy ihan vaion joku vastaus eikä tarvitse olla jollain tavalla oikea. Se ei siis ole kekseliäisyyttä eikä usein osaamistakaan.
Luontoretket, mökkeily ja lomailu sekä musiikista pitäminen aidosti kasvattavat kekseliäisyyttä, samoin käytännön taidot arantavat kekseliäisyyttä ja arkijärki on siihen parempi kuin urautunut koulutettu ulkoa lukenut pää, joka ei kovin fiksu ole.

323. "Learning wisdom


I started reading a book about the life of Eino Leino. In the very beginning there was a picture of his childhood home taken later when others lived there. In the front there was a boat, atmospheric and wise way of keeping the boat on the opposite whorel, like Eino Leino's poems, but the trees by the house looked yound and very straight, as if those who lived there nowadays wouldn't have had anything much nature's wisdom. So how to learn wisdom if one has kind of square starting point? I have written about learning intelligence in my Finnish blog http://pikakoulu.blogspot.fi and since it interests educators, it might have been translated to English at least partly. I have translated the core: the thinking course at http://quickerlearning.blogspot.fi and at my video channel http://www.youtube.com/khtervola there are on playlists (Increasing intelligence, and Rationality of feelings and instincts) quite many advices about learning intelligence. One could in addition read my e-book at the first text in my blog http://workandfreetime.blogspot.fi . After that one could repeat someof the advices about intelligence: practical things to do and nature increasing intelligence. Abotu moral I have written at http://healthilymoral.blogspot.fi . One could maybe read also http://talesfromforest.blogspot.fi/2017/08/about-kalevala.html with links."
Quotation from http://einoleinopoems.blogspot.fi

324. Being famous does not bring happiness or skills, it aren't in itself a good position to be in, but instead it is some kind of visibility which among other things brings enemies from a larger area. An influential position in itself aren't worth reaching for, but instead it is a work task, requiring spewcialized professional skills liek other works do, and one don't necessarily get paid for it especially not paid much, even though one may get expenses. I guess that the basic form of being famous is maybe when you (as young) have interest in some hobby and you hear for example that a certain person is good at juggling balls to the air, so that one could learn from him/her skills of juggling balls, so in a way he/she is fine in your eyes but not very special as a person and he/she does not overly benefit in the world from his/her skills at juggling, but you benefit from valuing him/her: you learn juggling. For him/her it is mostly a burden, but maybe he/she likes that burden: the need to teach others, usually withut being paiud fotr it. But how many things we hear about that way: the newspaper is every day full of different things, advertisements products, library full of books, world full of places, professions and hobbies offer each their own forefigures, different cultures have different likings. So being famous isn't being famous as widely as one would think, even if many would have heard of you, and then it is likely that yoy are not in the picture as a whole but only your best things to give, what peoiple most learn from, get most skills for life for themselves, and for you it is just a work, chosen because of greatest number of people needing it.


325. Isompikapasiteettisilla ei ole vastaavassa määrin enemmän vastuksia elämässään vaan pikemminkin vähemmän, koska tekevät vähemmän arvauksia ja ihan pieleen menneitä valintoja ja ovat taitavampia selviämään tavallisista tehtävistä, enemmän oman osaamisensa kantamia. Toisaalta heillä on enemmän työtä, kun osaavampina tekevät enemmän yhteisen edun eteen, muttei se ole heidän itsensä valitseman tyyppistä työtä vaan jonkin yhteiskunnan käytännön tarpeen sanelemaa.

326. Ruotsalaiset ovat kai tyypillisesti paljon enemmän nälissään kuin suomalaiset. Ruotsalaisten nälkä on suuri ja ei oikein asetu kunnolla syömällä, joten he usein jättävät sen huomiotta ja yrittävät olla kivasti vain, mutta nälkä haittaa heidän tekemisiään siinä määrin kuin että suomalainen vastaavassa tilanteessa lähtisi heti syömään, ihan spontaanisti. Ruotsalaisdten nälkä ei asetu kunnolla syömälläkään, koska on isolta osin sitä, että jokin muu puute kaihertaa heitä vastaavasti, jokin muu elämänalue tai kai useimmat ovat heiltä vastaavasti rempallaan. Se kai johtuu siitä, että vaikka he tietäisivät, mikä olisi tavoitteena, niin he eivät osaa saada muita korjaamaan asioita sille tolalle. Komentamisen sijaan vinkkimuotoinen neuvo siitä, miten asiat ´saa toimimaan, ja motivaation tukena ymmärretäävä perustrelu, toimivat ai paremmin. Muun muassa tämän blogin suomalaisuuden taitojen oppimisen ohjeista voisi olla iloa.

327. Suomalaisilla ei ole kokemusta viilennettyjen sisätilojen tuomista ongelmista tropiikissa, koska ilmasto Suomessa on kovin erilainen. Mutta suomalaiseen silmään nuo ongelmat vaikuttavat liian sisätiloissa oleskelun taui liian sisätilaorientoituneisuuden tuomilta eivätkä viileyden tuomilta. Suomessa, jos sisätilat tuntuvat liian rankoilta, niin ollaan välillä ulkona, etenkin päivänvalon aikaan, kun sää on hyvä, ja nautitaan olosta siellä, etenkin luonnosta, liikunnasta ja vaihtelusta, elämänmahdollisuuksien rikkaudesta. Sisätilat painavat eri ihmisiä eri verran ja yksi tykkää yhdenlaisesta ja toinen toisenlaisesta, eli olennaista olisi kunkin saada laittaa paikkoja, joissa eniten oleskelee, itselleen viihtyisiksi, itselleen sopiviksi. Liian rankkaa lieventää yleensä elämän ja vehreyden katseleminen ikkunasta, viherkasvit, kodin tapainen sisustus mm verhot, matto, mukava tuoli, kuvia seinälle yms, esim. itselle oma nurkkaus, myös kai radio tai musiikki, jota sattuu kaipaamaan. Ja välillä kumminkin ulkoilla. Pitkään sisällä ollessa ei kai kaipaa niin kamalan viileää vaan mieluumminkin olisi mukava lämpötila ja sisälle tullessa kenties mehujäätä tms, jos lisää viileyttä silloin kaipaa.

328. Minulla ei kyllä ole lapsia, mutta eikö aina, kun lapsi tulee pyytämään jotakin, niin pitäisi tsekata, vaatia, että se on ok myös yhteiskunnalliselta kannalta ("Elä ja anna toisten elää" + vastuuntunto, eli elämänmyönteisen itsekäs saa olla, muttei puuttua toisten elämään muuten kuin reilusti), missä myös tutut on hahmotettu yhteiskunnan osiksi, olivata he ystäviä, vihollisia, välinpitämättömiä, etäisiä, harjoittelukohteita, kilpakumppaneita, liittolaisia, rakkaita tai tutun tuttuja tai mitä ovatkaan.
Juuri ihmiskontakteissamme yleensä eniten vaikutamme yhteiskunnan osina. Ne on siis olennaista etenkin ottaa huomioon, kun katselee, mitä joku tekee yhteiskunnan osana. Ajatukset yhteiskunnasta, arvot, viisauys yms ovat keinoja sumplia koko elämä ja elinympäristö, elinolosuhteet hyvälle tolalle, ne on siis tarkoitettu ihmiskontakteissa, välillisissäkin käytettviksi. Ne eivät ole sosiaalisuuden näkökulma vaan ratkaisujen toimivuuden näkökulma ja siksi tarpeellinen lisä elämään.
Sosiaalisuutta tekee epäobjektiiviseksi nojaaminen, yleensä taitavampaan tai huolehtivaisempaan, ja toisaalta taipumus kävellä joidenkin asioiden ohitse kuin niillä ei olisi väliä, milloin sitten, kun luonnostamme niitä tarvitsemme, niin tunteet lyövät ylitse järjen, jotta ne huolehtisimme. Jos ottaisimme huomioon nämä isomman järjen ja isomman taidon hetket, alueet tai miten niitä kutsuisi, ja kunnioittaisimme niitä myös muina hetkinä, noiden ihmisten viisautta kuin ammattitaitoa, ammattilaisen näkökulmaa, jota vastaan emme halua rikkoa, niin sosiaalisuus ei kai näyttäytyisi elämän sfäärinä vaan suhteina kuka milläkin tapaa viisaisiin kanssaihmisiin, maailmankuvan luomassa maisemassa..

329. Jos tuppaat joutumaan ongelmiin, etenkään sosiaalisiin tai yhteiskunnan kanssa, niin yleensä auttaa korjata linjaustaan tervehenkisemmäksi, edes yrittää tervehenkiseen suuntaan, vaikkei olisi taitavakaan, vaikkei paljoa uskaltaisi.

330. It maybe happens to some that they would have wanted to choose some hobby or other thing in life but it somehow did not work out and so they had to be satisfied with someything else, and slowly their life became just a repair piece upon another, only replacements soothing instead of happiness, not a life according to their own nature. But things do not need to go that way. YYou can find in your own nature the wisdom that says that the things with healthy spirit that you like are valuable, you have insight into them, you are talented in them ( talents: http://todreamjob.blogspot.fi/2017/07/1-to-dream-job-like-this-you-find-your.html skills: http://todreamjob.blogspot.fi/2017/07/how-to-learn-all-at-same-time-drawing.html), they are a part of your life's strong flow, of the groundwork from which you stand in other things too. And you do not need to make choices by accepting a whole piece now, take it or leave it, but instead you can choose your own distance to things and to each side of things, so you can be motivated in your own natural way, live with your own wisdom, even if that things were not of your style, and so you do not need to put it to aside and be satisfied with a replacement, but instead you can choose some interesting option and keepo other interesting options as future possibilities, for example as hobbies from a different distance or in different circumstancies. And to this all you find a place in the human nature, in the ages old healthy natural ways of liuving, like I told in my text about Kalevala's Joukahainen, see 192.

331. "90. About the pleasantness of knitting (Knitting enlightenment, if such is possible)
I didn't just now succeed in knitting according to this piece of advice of mine, but usually if one conceives things while in thinking perspective, especially if it is a rigid formal perspective like counting silently aloud in one's mind, if one so sees practical action and practical action is left somehow to the side, to not so successfull, one then does not feel so well while knitting or while doing something else in practise, like moving for example. But if one drowns to the doing, mostly without words, at the level of the senses and common sense, feelings, atmospheres, thrown to the doing which touches and fascinates the instinct nature, one then so feels much better and the things done succeed much better, it is more pleasant to do when one has dedicated the right kind of attention to it and left away cumbersome or nasty things from those that one does at the same time." "I do not consider knitting so good for meditation, since the sphere of
attention is in it so narrow and it is so repetitive, not good for the
intellect. But maybe this piece of advice could be used in some other
area of life?"
http://learntalents.blogspot.fi/2017/10/knitting-tips.html

332. Olisi hyvä tehdä ero itsele henkilökohtaisesti merkityksellisten asioiden ja ei-ollenkaan-henkilökohtaisien asioiden, tavaroiden jne välillä, ja pitää henkilökohtaisesti tärkeät lähellään, kotonaan omassa huoneessaan, ei kaikkien saatavilla eikä edes kaikkien näkyvillä, ja tunnetasolla etäisempien kanssa olla neutraalimmin, yleisesti hyväksyttävällä tavalla tekemisissä. Siksi ei esim. saisi pestä alusvaatteita käsin (kuin korkeintaan illalla, kun ei enää mene ulos edes roskia viemään), sillä ne tuovat seksuaalisuuteen liittyvää hajua, joka vaikka se olisi lieväkin, niin tekee sen olon, että haluaa pitää ei-seksuaaliset kontaktit tiuskivan etäällä. Ja esim. vaatteet valitaan itseä eniten miellyttävät (vaikka ne olisivat nättejä) kotioloihin, kenties mökille ja vapaa-aikaan, hienoimmat juhliin tms ienompiin hetkiin, ja tavallisesti ihmisten ilmoilla vain jotakin, millä saat hyvän lokeron itsellesi: tekemiseen ja paikkaan sopivat, puhtaat, symbolivärit suurin piirtein oikein. Näin sinulla on vapautta omaan elämään: henkilökohtaiset mieltymyksesi eivät ole alttiina kaikkien kritiikille ja kumminkin saat lokeroa siltä suunnalta kuin mistä saat elintilaa.

333. Mm ajattelukyky tarvitsee maisemakatsetta, jossa on myös liikuteltava tarkan näön alue. Jollei sitä osaa, niin sen voi opetella, jos luontaiset edellytykset ja olosuhteet ovat sen kannalta ok. Maisemakatseen opetteleminen käy kiinnostumalla katselemisesta ja katsotun muistamisesta sellaisena kuin se katsoessa oli. Katseleminen käy hyvin päivänvalon aikaa, kun on jotakin kiinnostavaa katseltavaa, kenties kaveri vierellä myös katselemisesta kiinnostunut. Luonnon kauneuden ihaileminen opettaa hyviä katselutottumuksia, hyvää virettä katselemiseen, etenkin kai männyn oksien tunnelma Suomessa oltaessa. Katsotaan tarkan näön seudulla ja annetaan katseen kiertää, maisemakatseen olla mukana, ja tuohon maisemakatseen tuottamaan maisemakuvaan annetaan tarkkaan nähdyn piirtyä lisätiedoksi siitä, millaista ja mitä missäkin on. Näin näkömuisti laajentaa maiseman mielessä pitämisen kykyä, tekee sen tarkemmaksi ja enemmän kuvan yksityiskohtia ja isompiakin piirteitä sisältäväksi. Näin katselemisen kiehtovuuden myötä ja aiheen kiinnostavuuden myötä vaelteleva katse oppii muodostamaan maisemakuvan, vähän kuin kartan, kun maiseman katselemisen oppiminen on tavoiteena.

334. Kuivan ja rehevän ihmisen erosta. Kuiva huomaa vähemmän ja on kraahh-mallisempi eli ei-niin-toimivasti tekevä. Kuivakin on vaistomaisesti kiinnostunut joistakin aiheista, esim. ruuasta tai lihavuudesta, muttei kulje niitä kohden tuumien, että aha, olen siis tämän tason ihminen, vaan yrittää tarvehierargiassa ylemmäs ennen kuin on täyttänyt perustarpeensa, ja niin hän ei ole yhtä paljon hengessä läsnä eikä yhtä hyvällä ymmärryksellä kuin rehevä, joka kuuntelee tunteenomaisia tarpeitaan ja täyttää ne varsin spontaania muistuttavalla tavalla.

335. Jos on onnistunut haalimaan elämäänsä jonkin kivan tekemisen tai olosuhteen, niin jotta siitäolisi iloa elämänlaadun ollen hyvä, niin ei riitä pelkkä hahmo tai kuin esine kaupasta ostettuna vaan tekemisen tarvitsee olla oma versio, itse tehty, vaikka ottaisi siihen mallia. Tarttee saada oma elämänviisaus mukaan ja omarytmisyys, omien mielitekojen mukaisuus rakentavasti kokonaisuuden ja ympäristönkin kannalta. Eli muualta opittua voi olla hahmo, mutta topteutus omaan tahtiin, itse viihtyen, oman tekemisentavan varassa, oman viisauden mukana pitäen, tervehenkisesti.

336. Kamalan moni asia tai harrastus, josta nuorella iällä pitää, on sellainen, että sillä on kovin hyväätekevä vaikutus elämään, jos se on laajan kirjon osana, monia erilaisia asioita ja tekemisiä sisältävän tervehenkisen elämän osa, mutta sitten jos iän myötä karsii ikäviä juttuja pois ja keskittyy vain kaikista eniten pitämiinsä ja urautuu, niin silloin ne eivät jaksa kantaa, ne eivät olleet muun poissulkien keskittymällä koko elämän urauttaen harrastettavia vaan monipuolisemman elämän osina hyviä.

337. Usein on terveissä elämäntavoissa liikkeelle lähtö hankalaa, mutta jos sitten kappaleen matkaa onnistuu elämään terveiden elämäntapojen mukaisesti, niin siitä tulee kovin hyvä olo ja se on ylipäätään hyväksi elämälle ja jaksavaisuudelle. Jotkut kai ajattelevat pieleen, että liikkeelle pitäisi lähteä kuin töihin, muttei se ole hyvä idea, eii siitä tule hyvä olo, ei se ole monimuotoista ja tilanteen mukaan hetkestä toiseen muotoaan vaihtavaa kuten terveiden elämäntapojen kuuluu. Liikkeelle pitäisi lähteä samantapaisesti kuin nappaa karkin suuhunsa: mielitekona, mutta eri elämänalueen mielitekona niin, ettei karkista voi ottaa mallia, kun se kuuluu ruokiin.

338. My comment to a musical instrument building video:
"I just looked at a building construction video. Do you know that if you just do, basic doing, (sportily?), your whole experience of life opens to a musical deep understanding of the world that is complex, manyfold. While if you kind of pretend that this would now be this etc, that pretending is kind of fog that obstructs such musical experience of life."

339. Jos kahmii itselleen toisten lempijuttuja, niin tulee niistä jotenkin huono elämänlaatu, elämä takeltelee. Samalla on käynyt niin, että niillä kohden yleensä olisi voinut tehdä oman valinnan, valita oman lempijutun tai itselleen muuten sopivan asian, ja niin elämä olisi sujunut hyvin ja ollut hyvä vapautunut olo, kahleitta saanut elää, litistymättä.

340. Jos valintatilanteessa valitsee oman lempijutun, niin oma kapasiteetti aukeaa havaitsemaan hyvin joka puolen siitä, huomaamaan sen paikan maailmassa. Samalla on sis hyvä olo, oma elämä hyvällä tolalla, oma kapasiteetti auki, hyvin käytettävissä kaikilta osilta, on hyvin kartalla, että miten suunnistaa elämässä, miten itse juuri pärjäisi parhaiten elämässä ja maailmassa. Sen sijaan jos tekeekin sillä kohden taktisen valinnan, niin havaintokyky kutistuu tekniseksi, huomaa vain ajatuksin, muttei saa tekemisentapaa mukaan, oman kapasiteetin perusta ei ole sillä kohden vaan tekeminen sujuu vain jotenkin väkertäen, väkinäisesti ja on samalla etäällä onnestaan sekä itselleen sopivista valinnoista, on vain taktinen, laskelmoiva yms, mitä muutenkin olisi osannut olla.

341. "About recovering from more strenous motion than usually:
The body warm and soft, kind of ball like, in ways that feel good as if comfortably in a sofa.
For returning energy reserves healthy food like on saturdays.
One ought to listen to muscles and limbs and the positions of the body: how the exercise makes them stronger and the good posture that they seek how it brings to the different parts of the body good space to live in and support from the neighbouring parts, health and strenght for the future. One ought to reserve time and eace for the body and mind for this like one listens to the body temperature after sauna, in other words there is a moment for this and otherwise one can be peacefully listening to the atmosphere of the moment, for a monet with a smaller sphere of attention for one to be with a better endurancy and more rested in the future, but just only according to what feels good and right, what the body and one's feelings long for.
If one is restless because of having exercised too much, it is good to move a little bit when one feels so whether it is two seconds or a few minutes, and then rest again when one feels so."
http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/01/liikuntaa-vihreille.html

342. "Palautuminen ja viisastuminen
Tavallista isomman rasituksen ja ylipäätään liikunnan jälkeinen palautuminen tuo hyvän olon ja on hyväksi kropalle ja mielelle.
Liikunnan jälkeen palautuminen voi viisastuttaa saman tapaisesti kuin aamukohmelo (ks. kirjoitukseni terveistä elämäntavoista blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html), jos vain liikkeet ovta koko kropassa isoimman osan ajasta vapaasti, niin kuin kropasta ja mielestä kulloinkin hyvältä tuntuu, eikä lähes koko ajan käpertyen tai ihan limppuna.
Liikunnan tyypistä on tarkoitus ajatella, että sain tämän tyypin liikuntaa nyt mutta aion pitää liikkumismahdollisuuteni laajoina, nytkin palautuessani. Liikkeitä ei siis ole tarkoitus urauttaa siihen, minkä tyypin fyysistä rasitusta yleensä kohtaa.
On tarpeen antaa kehon löytää hyvä asento kullekin osalleen, sen ympäristölle myös ja kaikille kehon osille hyvät liikkumismahdollisuudet eri suuntiin, vaikkakin isolta osin nyt vasta aikeina, ja hyvä ryhti kullekin osalle, ja ryhdin on annettava elää hetkestä toiseen ja tuoda hyvä rehti reipas tapa elää, joustava askel ja paljon vapautuneita voimia ja tuoretta mieltä.

Hengellisten ihmisten ei pitäisi yrittää liikkua yhdessä kaikkien kanssa, sillä osa ihmisistä ei halua ollenkaan liikkua vaan laittaa kaikin keinoin hanttiin muidenkin liikkumiselle ja istuisi itse mieluummin pyörätuolissa, lukisi ja muut passaisivat, kone kuljettaisi eikä ihmisen tarviotsisi nähdä vaivaa."
http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/01/liikuntaa-vihreille.html

343. Elämänlaatua yleensä huonontaa, jos tekemisissä on suorituskeskeisyyttä painotettu. Tärkeää olisi painottaa itse tekemistä, etenkin sen mielekkyyksiä, mutta myös viihtymistä, tervehenkisyyttä ja hyvää laatua, sen paikkaa maailmassa, aikaansaavuutta ja nopeutta.
Tekemisen tulisi olla itseisarvoista eikä vain paikka, jolla korjata jokin paremmalle tolalle, tai suoritus.Tekemisen tulisi olla hyvän tervehenkisen elämäntavan osa, sekä tekemisentavaltaan, rytmiltään, että motivaatioltaan ja tukemaltaan yksilöllisyydeltä, omien toiveiden mukaisesta viisaasta elämästä olennainen osa tai ainakin jotenkin niin, että sellainen elämä ja tekeminen tuntuu olennaiselta.

344. Yleensä jos tekee jotakin julkista, työtä, taidetta, jotakin palvelusta tms muita varten, niin toiset tarvitsevat kamalasti etäisyyttä tuohon emdiaan tms, jotta riittäisi, että teet vain heitä varten ilman, että itselläsi on hyvä elämä siinä samassa suhteessa kuin mitä tarjoat muille. Sellainen etäisyys mm vaatii, ettei ota ollenkaan mallia, korkeintaan vain etäältä huomaa, että mitkä jutut piti tehdä ja millä taidoilla ne teit. Mutta nykymaailmassa, kun niin paljon pyörii työn, vanhemmuuden, median, uskonnon yms toisia varten tehtävän varassa, niin olisi olennaista, että kullakin olisi hyvä elämä eikä vain paikka paikan päällä, kuin kaikista piittaamattomimmille sovitettuna kaikki.

345. Eloisuus, elävöittävyys tms liittyy varmaankin siihen, että oman ilmaston säissä on sopivasti haastetta, tsempin aihetta tuodakseen tervehenkistä toimeliaisuutta, hyvää oloa ja viihtyvyyttä. Eli noita ilmastosidonnaisia vaikutuksia ei voi oppia esim. rankemmasta ilmastosta matkimalla, koska jos siinä onnistuu, niin ei tarvitse tsempata ja niin ei tule tervehenkisen tsempin positiivisia vaikutuksiakaan. Jotain sellaista kuin että kasvetaan hiukan matkaa tervehenkiseen suuntaan.

346. Yleensä ihmisten luonteenlaadulee tekee hyvää, jos joku joskus kehuu aiheesta, jotakin, missä tuolla ihmisellä tosiaan on potentiaalia, ei sen tarvitse olla maailman suurinta, kunhan on oikeasti olemassa sillä ihmisellä ja kiva asia, kenties jopa upea. Ei niin tarvitse valtavan usein kehua, kunhan edes joku joskus, kun se jo tuo elämää tervehenkisemmälle perustalle, tuo arkeen toimivuutta ja tervehenkistä omanarvontuntoa, tuo pätemisenhalun toimivammalle pohjalle, pikemminkin elämänvalintoja tuovaksi. Niin ihminen oppii tunnistamaan sitä, millaisilla kohdin hänellä on omia taitoja niin, että ne kantavat. Siis muissakin aihepiireissä.

347. It sometimes appears that people in tropics sometimes

copy sports skills from the cool or cold climates where

sports are well possible around the year. But in so

doing they mistakenly copy also teh heat production

instead of adapting the sport skills to warm climate.

People who move outdoors in a climate of four seasons

have two different things that they pay attention to

when moving: one is moving itself: bodily sensations

telling of which movement one is doing, of coordination

and way of moving, of it's motivation and seen

perceptions too: both coordination and a picture of the

environment and social perceotions of others. The other

one is heat production. That is partly a kkrrraaahhhh

like way of keeping the limbs and at the same time a

heat blower like phenomenom like a hair dryer but from

inside the body toward the more outer areas of the

body. At the same time it is attention in heat loss or

in summer time cooling: how the breeze goes near by the

body, how blood circulation spreads warmth from muscles

or cooling from the surface to the whole body. And how

muscle tension connected with the season of the year

and the day's temperature sets the average pace of life

and the average body heat production - in summer time

one needs relaxed, not kkkrrraaahhh-like, kind of like

melting to cool wind, like sliping from one cool tiny

pool to another by a small current or carried by the

gentle wind, way ofkeeping the body and moving.

348. Murhien tekeminen tuo useille myttyyntyneen ja pahan olon, kovin huonon elämänlaadun, koska siinä on paljon näyttelemistä sen sijaan, että tehtäisiin mielitekojen mukaan niin kuin itselle luonnollista on, ja lisäksi siinä asiat eivät useinkaan ole oikeassa roolissaan maailmassa vaan tulevat kohdelluiksi jonkin tekosyyn varjolla muuna kuin mitä ovat, sen sijaan että ajattelu olisi selkeää ja kaikki teot paremman elämän puolesta paremman maailman puolesta paremman yhteiskunnan puolesta. Sen sijaan reippaus ja puliensa pitäminen, oman henkilökohtaisen suvereeniuden vaaliminen tuo usein hyvän olon, vaikka se merkitsisi tappelua tai jonkun kuolemaa, mikä tarkoittaa, että tervehenkinen sotilas tai urheilija voi olla kovin hyvinvoiva, kun taas murhista harrastunut näyttelijä voi huonosti.

349. Ihmisistä, jotka syövät paljon, tulee olo, että he melkein nyyhkyttävät joitakin puolia elämässään ja siksi dumppaavat ne ruualla, kun ei niille heidän käsityksensä mukaan voikaan mitään. Mutta terveillä elämäntavoilla, tervehenkisyydellä ja terveillä tekemisentavoilla saa tosi paljon korjausta aikaan asioihin, joita ei muuten ole helppo korjata: saa elämänlaatua, sovittaa yhteen oman itsenäisen elämän ja moderninmaailman vaatimukset, setvii sosiaalisia solmuja terevehenkiselle tolalle ja samoin yhteiskunnallisia ongelmia ja jopa kansainvälisiä suhteita. Siksi näistä terveellä tavalla tekemisen ohjeistani ja muista suomalaisista samantapaisten aihepiiriewn ohjeista voi olla kamalasti iloa mm niille, joilla tavoite on tavallaan positiivinen mutta toteutus joiltakin osin liian kömpelö,osaamaton.

350. Jos osaa olla eheä vaaliessaan erityisesti eheyttä, esim. suotuisia elinoloja joillekin, niin kun tuohon lisää oman arkijärjen tavallisessa elämässään,niin usein onmahdollista arkijärkisestä hyvästä elämästä aloittaen tunnistaa siinä nuo eheydet ja itselle & muille suojaa tuovat piirteet, ja niin on eheys ja suoja hetkeksi vaalittu jo ihan arkisen elämän terveen järjen & omien taiotojen myötä. Ja niin jos polveillen antaa eheyden olla milloinmissäkin aihepiirissä tai elämän puolessa,usein useassakin yhtä aikaa, niin voi saavuttaa sellaisen, että elää ihan hyvää elämää samaan aikaan, kun eheys ja suoja on vaalittuina.
Hyvä tuki ei ole omasta itsestään antamista, eheyden kaatamista pois itseltä, eikä voimien, vaan hyvä tuki ja turva tulee siitä, miten maailmasuhteesi, elämäsi yhteiskunnassa ja elämäntapasi tuovat eheyttä, jota pursuaa ylitse muillekin. Siis suoja muille ja usein itselekin on tuota ylitse pursuavaa hyvää oloa, tervehenkisyyttä jne, eikä sen perusrakennusmateriaalia, jota niin kuluttaisit loppuun, kovinkin äkkiä. Esim. tervehenkisestä tekemisestä jatkat tervehenkistä meininkiä vielä jonkun matkaa meiningin kantaessa omalla painollaan. Tai jos pidät säästä, niin sinut nähdessään muutkin usein saavat langanpäästä kiinni, että miten elää sään kanssa nauttien siitä.

351. Joissakin lämpimämmissä maissa ainakin osa nuorista naisista on jotenkin möhkälemäisiä eikä nättejä, vaikka ovat ikäisikseen omanmaalaisikseen ihan osaavaisia niin, että heille voisi sopia olla nätti. Nätteys ei ole näyttelemisestä tai matkimisesta kiinni vaan monipuolisempi liikkuvaisempi elämä ja omalle itselle luonteva korkea taitotaso tuovat sitä, jos elämänviisautta on. Ero suomalaisten liikkuvaiseen ei-möhkälemäiseen olemukseen lienee siinä, että heillä on liian kuuma sekä vaatteiden että ruuan ja juoman puolesta, kenties myös lämpötaloudelta, mihin kai auttaisi varata moinen loppusyksyyn ja talveen, ja sitten keväällä ja kesällä elellä viileämmällä toimeliaammalla tavalla, jolloin ei niin tuhdisti ruokaa vaan vaikka tarpeen tullen viltti, jonka väristä ja tunnusta oppii mukavaa toimeliasta elämää,senhenkinen viltti siis, jolloin on joko mukavuuden kanssa viltin suojissa tai liikkeellä mukavuudenhaluisuuteen tottuneena ei-möhkälemäisenä kerkiävänä.

352. Ajatuksin kuuluu voida miettiäpaljon laajempaa joukkoa asioita kuin mitä käytännössä toteuttaa. Esim. kaikki epäonnistumiset kuuluu voida karsia pois ja jättää jäljelle hyvä elämä.
Niinpä, kun joku valvoo myöhään ja osa ajatuksista tuoda mieleen epäonnistumisia, kamaluuksia, joita ei silloinosaa ratkaista pois, niin niiden ei kuulu olla sen vuorokaudenajan todellisuus vaan kuuluu huomata, että nyt olen liian väsynyt, ajatukset eivät onnistu, parasta minun mennä nyt nukkumaan ja katsoa aamulla virkein mielin asioita uudestaan niin olen viisaampi. Jos yönsä nukkuu hyvin niin, että on aamulla eheä, niin ajatukset ovat paljon viisaampia, jos ne aloittaa aamulla puhtaalta pöydältä koioimatta niihin yhtään illan ajatuskulkuja, jotka siis unen kuului auttaa unohtamaan, jotta voisi korvata ne aamun viisaudella ja päivän tavallisella ymmärryksen ja elämän sujuvuudella.

353.Bearing hot weather seems to demand some kind of skill of making adjustments, which is like what moral brings: all the time one makes changes to one's way of living to get each part of the whole well, to a good state.

354. Taitoja ja lahjakkuuksia ei yleensä opi, jos esikuva niissä on liian paljon taitavcampi kuin oma taitotaso. Esim. lukutaidottomalle sopiva malli ei liene korkeastikoulutettu kirjaston hoitaja vaan ekan luokan opettaja. Taidosta pitää hahmottaa, että mistä elementeistä se koostuu ja ne pitää osata itse huolehtia tuossa taidossa oikein, ja etenkin perustason taitojen on oltava mukana koko ajan, sillä pelkkä hahmo kuin näyttelijällä ei riitä. Näin esim. vanhusten seurassa osa tuottaa puppua tai ajattelematonta ja osa taas kovin hyvää laatua,korkealle yltävää.

355. Elämäntapamuutosten tekeminen terveisiin elämäntapoihin päin voi onnistua omien kiinnostuksenkohteiden myötä, jos nämä ovat terveiden elämäntapojen suunnalla.

356. Niin kuin on tarvehierargia, niin myös taidoissa tyvestä puuhun noustaan.

357. When one is social (or sexual) in a sincerely good willing way, one naturally instinctually copies some of his/her gesture language and so gets some influyence of his/her gesture language and his/her sensations. One should not especially follow these and not especially resist them, so not for example act based on them, but instead live one's own roads with a gesture language that has gotten some influence from that of the other one, and so the way of living andf the ways of doing of the other one one can see by one's body as a image in one's mind that has slightly different posture as oneself and which one can feel in one's sensations like the other one feels then and one can via those sensations recognize the other person's actions, state of mind, rythm etc like one from one's own sensations recognizes what one is doing and how one is living. Acting the other one and being very enemy like prevent these perceptions, acting changes the situation to guessing and being enemy like brings a dry theretical terminological view.
But it seems that one should copy the ways of talking of the other one at the same time or immediately afterwards as the other obne is talking, talk so silently in one's throat area and way of being and so understand livelily what the other one is like in what comes to the characteristics reflected in tones of voice.

358. Joskus joku pitää josyatkin tupakkamerkistä, viinisytä tai tietyistä hyvänmakuisista ruuista mutta on jotenkin apea ja tukkoinen olo muulloin. Osin se voi johtua siitä, että säätyy juuri tuonsorttiseen elämänsisältöön, ihan vain pitää siitä ja on apea, kun sitä ei sillä hetklellä ole.Osin voi noilla aineilla olla jälkikäteen tuntuvia vaikutuksia, jotka tuovat tukkoisuutta, särkyä tms. Mutta osin on tilanne kuin lapsena tai nuorena, kun telusta elokuvista, upeista maisemakuvista tms oppi, miten hienoa voi olla, mutta sitä ei vielä elämässä ollut, vaikka siitä piti ja sitä olisi halunnut. Silloin tarvitaan harrastuksia, itse valittuja omien mielitekojen, viihtyvyyden ja omien arvostusten suunnalta, ennen kaikkea yhteisn tavallisia kunnon ihmisen harrastuksia, joista tulee hyvä mieli ja hyvää oloa, elmän toimeliaampi ja maailman kanssa toimeent uleva vire, tervehenkisempi elämä siis.

359. Jos on kovin väsynyt, niin pitäisi levätä hetki ja miettiä, että mikä virkistäisi. Illalla se on usein kunnon yöuni, josta tervehenkinen fyysinen rasitus ja ulkoilu päiväaikaan auttaa tekemään parempaa. Samoin, jos on hirveän väsynyt, niin kannattaisi yleensä nukkua, joskus haukata hiukan jotakin ruokaa ja sitten nukkua. Jotkut luulevat kai, että jos on väsynyt, niin aina pitäisi silloin mennä nukkumaan, muttei se niin ole, jollei ole kovin väsynyt tai nukkuma-aika. Keholla on omaa viisautta, samantapaista kuin aamun viisaus, ja sen hukkaa jos palleroisella unella korvaa virkistyksen taroeen, vähän kuin dumppaisi isomman viisautensa. Jos on jonkin verran väsynyt, niin kannnattaa yleensä levätä hetki ja tuumata siinä sitten, että miten päivänsä järjestäisi, jotta hyvin jaksaa. Esim. vitamiinit, ennen kaikkea hedelmät voivat virkistää, samoin kiehtovat tervehenkiset tekemiset ja työurakan saaminen valmiiksi pois niskasta roikkumasta, jollei se ole kovin suuri, niin että on tilaa vapaa-ajalle.

360. Liikkuminen ja ylipäätään taiten tekeminen sekä elämänlaatu vaativat, että rytmit, tekemisentavat, suunnat yms ovat luonnollisia,polveilevia, vähitellen toisiksi muuntuvia, joskus vikkelästikin, muttei yleensä porrastetusti. Siksi jotakin työkonetta käyttäessä tai neliskanttisista rakentaessa ei saisi kiinnittää suurta osaa huomiosta neliskanttisuuteen vaan pitäisi nähdä erityisesti vaivaa, että hahmottaisi liikkumisen ja tekemiset luonnollisin viisain hyvöäätekevin tavoin, jotka usein ovat tunnelmatajuisia ja hyvän olon tuovia. Näin etenkin, jos jokintyövaihe on kohokohta, rankin ponnistus tms kiinnekohtana toimivaa, kohta, johon viittaa työtä tehdessään tai päivää jatkaessaan, kenties muuta puuhatessaan. Näin säilyy taitavampana, viisaampana ja hyvinvoivempana, liikunnallisesti lahjakkaampana, ja oppii sellaiseksi ainakin jonkin verran, vaikkei etukäteen sellainen olisi.

361.In teh summer it would be important to swim in natuyral waters at least once, preferably a few times at least, since nature's waters have some small water insects that are very good for the skin and for how one feels and bring energy for the whole year. The water should be ordinary nature's water in lakes, rivers, the sea or rain water, so one must not dirty it at all, but should go well into the toilet just before and take a shower just before, be thoroughly clean. Already a few swimming movements in the water helps a lot for the whole year. If one cannot do that, it would be good to quickly spread water upon one's whole body by walking to the water, but without shampoo andwithout any skin cream or the like, also the hair but not inside the moug´th or bottom end. If in a warm countery one cannot swim in lake, river or sea water because it has too mcuyh bacteria, then propably the rain water would be good for this. If someone would take care of it and people pay for it because it brings well being for the whole year, it propably would be possible to arrange, if one would not let too many people use the same small amount of water since the idea is not tyo swim in washing water but in clean natural water instead. Even walking knee deep to the water and splashing water to one's arms and face helps somewhat.

362. "

Old times work happiness in nowadays world

From http://learntalents.blogspot.fi

"Old times happiness in the present day world
From my blog http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi

 "It ca,me to my mind from the sentence "The sailor was fully sailing, meaning fully drunk." that here the drunkenness and sailing, I guess on a wooden ship waved by the waves, got mixed. In these modern times people tend to think that on the sea many drank lots of alcohol, but aren't he impression at the same time that sun is shining warmly, ship moves nicely under the feet, it is a quiet atmosphere, peaceful, moments full of happiness. Can it be that in the odl times, when the sailor on his on as a kid got to know the sea or lake, he was there associating with boats and waves having moment with a good spirit: the sea as an elelment according to the human nature, as a phenomenom that is huge and has a spirit of itäs own kind, the flow of life according to it, the way of life at the sea which maybe opens when one without education, via such expereincies that touch the s´instinct nature and teach skill gets to know the profession, guided by, maybe dustant, forefigures that are fascinated by it. Edication on the other hand brings an approach that has a different spirit, breaks the atmosphere and so one loses the spirit of things and does not feel as nice. But could my thinking course (http://quickerlearning.blogspot.fi) replace educated thinking by common sense that is at least as objective but easier to carry along, and in addition for example beneficiality based moral: do useful things, build better living conditions to the society and the world + "Live and let others livce" i.e. it is ok to be selfish in ways poosityive for happy life but not to mess with the lives of others, except fairly is ok (see http://Finnishskills.blogspot.fi) and so keep both the good sides of education and good spirit in things, in things done. About learning skills on one's own, see (http://learntalents.blogspot.fi/2017/09/learn-talents-and-skills-in-something.html) ""


363. "

In the midst of emotionally felt beauty

"I borrowed from the library the book Rahvaan puku (the costumes of old times) and there in the beginning was a picture where there were two women, one watched from the back like a modern (maybe murderer) handiwork oriented woman, and the other one like an old times all the time with beautiful nature associating, hand completely different, like Indian, the beuty of berries, sometimes admired clothes too, in the midst of atmospheric beauty all the time, having meaningful profound wisdom and it's looks in beauty having as main themes in her living environment, as if it were her skill, her inclination in life like the fascination of old paintings was for some famous painters, like agriculture for a farmer who lives in a fine way meaningful life.So what is this beauty, how to find it and how to keep in it it's meaningfulness, just it's profound wisdom, in it's varied richness and not just in it's single forms. Some points about this I know, but I cannot the whole thing. A large part of the fascination is in the varied beauty of the living environment, in the meaningfullness of it's chores, in the ages old wisdom which the living environment and the way of life have. But on the other hand there is something of the same in the good quality of one's own approach, in that one is not exhausted but like with the fascination of a new beginning, like a young adult sometimes when pondiring about one's possibilities in life, or like a person when getting older and finding one's own roads and own loves, the many of them, and stabilizing them to be one's home.
When we start a new thing that we are fascinated about, for a moment the world is full of possibilitiers. If we after that moment keep a small pause before the moment has passed, we cab at the same time dream and do something else for a moment: the rythm of life becomes like an edging path, things done varied, the energy of the beginning has the strenght to carry things done to good quality and common sense together with eagerness and touch with many areas of life brings good quality to one's understanding: to here I create my own road. At the same time touch with the reality brings strenght of character: now I have to try my best, oh that was just like that and these are fine and shoudl I hurry there, what if I continue this to ready when I have time and energy for it what would I read etc.

   Because an atmosphere is all perceptions, feelings with their meaningfulness, philosophy, context etc together, the sense of atmospheres is teh jkey to understanding the profound meaningfulness of things: the group of all our perceptions sets each phenomenom to it's right most meaningful place in the whole, if we just understand ideals, that means the level the meaning fulness of of the wholes and an ages old way of life, well enough all the way to our life in practise.

 One can learn profound wisdom about the world and about living in the world, when one in the midst of nature looks at the nature landscape at the same time as one thinks of life. So the big questions one things about objectively get compared with the tru´nks and branches of trees, and so via the sense of atmospheres and the sense of structures and by noticing how feelings connect with each thing and teöö about their place in the world and in human lives, one can then objectively reach some more profound view about life and the world, about living in the world according to one's ages old nature, even if one ordinarily did not know suchj."



364. Lainasin tässä joskus kirjastosta kirjan vanhasta suomalaisesta talonpoikaisesta esineistöstä tms ja se näytti siltä kuin puutyöt olisivat olleet melkein joka miehen ammattitaidon ala, itse tekivät huonekalut ym. Mutta näytti myös siltä kuin olisivat itse jossakin sepänpajassa käyneet takomassa myön maatalouden metalliset työkalut, mutta pitäneet sen salassa, että ne olivat itse tehdyt, ja olleet niin suvereeneja, taitoja varastossa,kovin osaavaisina arjessa, tarpeen tullen kyenneet nousemaan vaativampien haasteiden mukaan. Se vaikutti elämänviisaalta valinnalta, ei siis varastossa juonena vaan jonkinlaisena voimakkuutena.
Tässä siis mies kai antoi ymmärtää olevansa osaavainen ja tietävänsä takomisestakin, kenties myhäili etenkin kun kotiväen kanssa asia tuli puheeksi.


365. Mutta jos valehtelee ymmärryksensä tason esim. sotilaallisista syistä heikommaksi kuin mitä se on, niin toiset eivät enää perustele asioita todelliselle ymmärryksen tasollesi, ja niin menetät taitosi, et opi mitään uutta. Ja jos et kuuntele edes tuon näyttelemäsi tason perusteluja kunnolla, koska haluat säilyttää tilaisuuden tehdä jokin paha teko, niin silloinhan ymmäörryksesi jää vielä sitäkin heikommaksi, ja sen myötä samaistumisryhmä osaamattomammaksi.
 
366. Typical for people who use fine coordination too much in moving is that they have a kind of picture and an approach in mind and they find the positions in the picture very visually intentionally moving as if following a timetable with a finger or like drawing. But that does not bring the positive sides sports usually bring but is more like forcing oneself to something artificial, so one does not feel well and enjoy the body sensations in it. Instead such picture can be a helping aid in moving, like just a thought, and moving itself is a separate thing, done eagerly according to the wishes of the moment and not guided artificially but instead freely like capacity opens to free time life when one such much longs for, with many possibilities present. The eyes just watch the free movement and the thinking part, which must be separate from guiding motion, estimates things like "if I would now move slightly less far into that direction and a little bit more to the left, I would after a moment reach momentarily the position I have in my picture", so the movement is free but motivation slightly alters the results as one sees what one can so reach, but of course then the thinking part must be quick like watching and like just continuing along the different lines that the spontaneous movement gives rise to.

367. Olen käsityökirjoja selatessani saanut vaikutelman, ettei ompeleminen suju nykynaisilta niin helposti kuin joskus aikoinaan eikä oikeassa hengessä vaan on jotenkin niin, ettei käsitöihin saa tilaisuutta tai ne eivöt suju tai niistä jää paha mieli esim. siksi, että väkertää ja melkein näyttelee saadakseen oikeanlaista jälkeä. Varmaankin entisaikojen naiset olivat reipaampia, ritarimaisempia, kykeneväisempiä pitämään puolensa ja liikkumaan kaupungilla, tuttavien luona ym, ja silloin naisten hyvät puolet tulevat enemmän luonnostaan, väkertämättä, hyvällä mielellä, ja tuovat voimaa eivätkä ole jokin pakkopulla. Mutta se kai edellyttäisi, että naisillakin on jokin ritarihyveiden arvostus tms, niin kuin miehillä, että ovat tavallaan myös sotilaita, mutta hyöty tulee kai sotilasideaalista, tsempistä puoliensa pitämisen taitoon päin eikä tappelusta, juonista, näyttelemisestä, vihanpidosta. Yksi olennainen elementti tässä on että liikuntaa tarvitsisi olla paljon enemmän, mutta juuri mielitekona olevia lajeja harrastaen eikä pakolla kuntoa kohottaen.

368. Nelikymppisille tyypillinen jossakin kontekstissa koko ajan oleminen ja elämän hankaluuksien paikkaaminen ruualla, jossa huomio melkein jatkuvasti, paikkaa kai uupuneen voimavaroja ja löytää ihmisille paikkaa yhteisössä, mutta on toisaalta elämänlaadulle huono. Pelkän paussin ja tankkaamisen sijasta pitäisi heittää konteksti vähemmälle ja kuunnella viileän sään soitnuisuutta, hitaita lämpötilanvaihdoksia, aistimuksia, elämää ympäristössään, liikkua, tehdä käytännön juttuja liiaksi ajatuksissaan olematta, löytää arjen tenhoja toimivuus.
Osa nuorempien,etenkin koululaisten ja opiskelijoiden elämistä päättävistä on kai tuohon nelikymppisten elämäntapaan ihastuneita, kenties tropiikista muuttaneita, jotka paikkaavat ilmasto-osaamattomuuttaan moisella ja olettavat, että se on kaiken yrittämisen perustaso, joka on ensin edellytettävä ennen kuin lapsilla ja opiskelijoille voi sallia mitään liikkumatilaa, vapauksia,oikeuksia, näin vaikkei heidän vanhemmillaan tai opiskelijalla itsellään olisi ollenkaan varaa moiseen suureen ruokamäärään ja vaikka se elämänlaadulle on tarpeeton ja haitalliennkin.

369. En tiedä, nukkuvatko aasialaiset ollenkaan. Suomessa

pidetään yöllä nukkumista kovin terveellisenä,

tavallisen elämän osana,joka on niin luonnostaan

tuleva, ettei siihen oikein ole ohjeitakaan. Ilman unta

ihminen on urautuneen turaava kuin illalla väsyneenä,

jotenkin epäviisas, kun taas aamulla hyvän yöunen

jälkeen viisas ja elämänviisas, jaksavainenkin, aamulla

on hyvä aika aloittaa uutta. Nukkumaan käydään

tavallisena nukkumaanmenoaikana illalla väsyneenä.

Silloin tarvitsee olla sellaiset, vaatteet, yöpuku,

etteivät ne paina tai kiristä eivätkä rajoita liikkeitä

vaan pvat mukavat rentoutumiseen. Käperrytään mukavasti

kuin sohvaan ja uinutaan kuin pitkään kylmässä

ulkoiltua sisälle tullessa, kun keho kaipaa lämpöä.

Yleensä nukutaan koko yö, mutta jos ei nukuta ja jaksaa

hyvin, on ihan viisas, niin ei silloin tarvitse niin

pitkään nukkua. Illalla ei saa nukuttua, jos on levoton

olo, minkä vuoksi auttaa olla kylläinen (esim.

täysmaitoa), päivän aikana paljon puuhannut muttei enää

kroppa tai mieli kiihtyneell tahdilla vaan ilta otetaan

yleensä rauhallisemmin. Mutta toki pitää huolehtia

siitä, että ei vilusti: viltti, ja ettei paljon

yhdessäpaikassa lojuessaan likaa sohvaa tms: lakanat.

Ja ettäriittä hengitysilmaa. Ja ette kukaan tule

häiritsemään, esim. kyselemään jotakin, ja että on

tirvallista, ovi lukossa.



370. Terveissä elämäntavoissa on kai olennaista kiinnittää

koko ajan huomiota siihen,että elää hyvällä

tervehenkisell tavalla, tunnelmatajuisen hyvää

tervehenkistä elämää, eikä niinkään siihen, mitä

valintoja tulee kulloinkin tehneeksi. Ei siis kuorita

vain kermaa päältä vaan etsitään hyvää elämää. Jos

tällä kertaa tuntuu, että hyvä elämä löytyy eri

kohdasta kuin tavallisesti, niin valitsen niin nyt,

vaikka pitäisin tiukasti kiinni oikeudestani valita

tavallisesti omein mieltymysteni mukaan.
Pitää kiinni omasta elämänviisaudestaan ja omasta

tervehenkisyydestään  - jatkuvasti tervehenkinen on

hyvä valinta sillä tervehenkisyys on taitotasokysymys,

korkean taitotason piirre ja niin se tarvitsee

harjaannusta, korkean taitotason hetkiä ja sitä, että

varoo omaksumasta tapoja (vastaisuudessa

mukavuuskysymysten tyyppisiä valintoja), joissa on

jokin iso virhe tai huono puoli linjauksessa.


371. Ruotsalaisilla ja ruotsinkielisillä on kai kova nälkä, joka ei oikein tyydyty syömällä. Auttaisiko heidän ulkona kulkiessaan ja kotona muistellessaan kiinnittää huomiota elämään ympärillään: esim. syksyn lehtiin ym aisteja kiehtovaan, kauniisiin vöäreihin, lasten leikkeihin yms elämänmakuiseen? Tyydyttäisikö tuo elämän maisteleminen ilman liikaa asiakeskeisyyttä heidän nälkänsä?

372. Pohjois-Siperiassa ollan kai paljon hankien kanssa ja niissä ei ole paljon katseltavia yksityiskohtia ja rakenteita, mistä sitten tarkkuus kärsii. Tarkkuus on kai siitä kiinni, että hahmottaisi nähtyjä rakenteita ja ymmärtäisi, mitä ne ovat. Auttaisivatko siis esim. maisemajulisteet seinällä? Entä television ohjelmat eri seuduista, maanviljelyksestä, tms missä katseltavaa riittää?
Talviulkoilun vaatiman tervehenkisen elämänviisauden perspektiivi ja sen tuoma elekieli & tunnelmataju tuovat tarkkoja liikkeitä talviulkoilusuuntautuneille kuten pohjoiset kansat, arvelen.

373. Jos haluaa oppia jonkun uuden taidon, lahjakkuuden tai hyvän puolen tai paljon parempaa laatua, niin uusia juttuja olisi alkuun tehtävä vain hetken verran kerrallaan, jotta on saanut langanpäästä kiinni ja innostunut muttei niin pitkään kerralla, että innostus laimenee tai huomiokyky heikkenee tai jaksavaisuus vähenee. Näin oppii sen uoman, vireen, näkövinkkelin, yrittämisen tavan, yhteiskunnallisen lokeron ja elämäntavan, joista on etua noille taidoille, jotka ovat niiden näkövinkkeli,lokero ja arvodstukset, niiden paikka maailmassa ja elämässä. Ja se on sitten hyvä perusta tulevalle, muttei sitä saa pitkistä rupeamista vaan sukelluksenomaisista lyhyistä hetkistä, ja vasta ajan tai vuosien myötä pidemmistä rupeamista, kun tuntee jo lokeron, tekemisentavan. arvot jne. Pitkänä rupeamana voi sosiaalistua tuon aiheen ammattialissiin päin, mutta silloin katoavat yleensä perustaidot ja etenkin perusedellytykset, mm into ja käsitys, mikä on aiheen tilaus maailmassa ja elämässä. Eli tyvestä puuhun noustaan, ammattilaiseksi voi ruveta sitten, kun kokemusta on jo enemmän, niin eivät työtavat kärsi liian urautuneesta tekemisenasenteesta.

374. Minulla on se vaikutelma, ettei ihmisten yksilöllisyydelle anneta riittävästi tilaa. Tarvittaisiin tilaa kunkin omille ammatinvalinnoille ja itse valitsemilleen harrastuksille ja kiinnostuksenkohteille, tilaa tuon yhden yksilön harrastaa niitä, omistautua niille ilman, ett viereiset tai etenkään harrastuneisuudeltaan etäisemmät lähtevät mukaan tai matkimaan. Tarvittaisiin myös enemmän etäisyyttä viuereisiin ja etenkin arvoiltaan etäisempiin, kenties sen verran kuin isovanhempien sukupolven ja lastenlasten välillä, mutta jo samanikäisten keskuudessa: että kukin saisi olla yksilö, komea, viisas, monialainen, sivistynyt, arkijärkinen, tunteita ja mielitekoja omaava, arkeaan elävä, oman tiensä valitseva. Olisi tajuttava, että yksilön harrastuneisuus ja yleinen taitotaso tuovat näkövinkkelin maailmaan, josta hänen on mielekästä elää mutta muiden yleensä ei. Se ei olehänen huijaamistaan vaan yksilöllisten piirteiden ilmentymä,tilaa, jota ihminen tarvitsee omille piirteilleen. Siksi ei ole yhtä ainoaa totutta vaan jokaisella omaa elämänviisauttaan ja elämänmenoaan kuvastekevat mielipiteet.

375. Jos eri omaa jossakin taidossa kunnolla edes alkeistaitoja ja yrittää suoraan jotakin sen hienona ja antoisana pidettyä versiota, kuten vaikka ei osaa Suomen ilmastossa ja kulttuurissa, mm suomalaissen terveellisen ravinnon voimalla, tavallisessa asunnossa suihkussa käymisen tapaa vaan menee suoraan mökille saunomaan, niin lopputulos on lättänä suoritus, vähän kipeä, kuin höystettynä jollakin visuaalisesti kivannäköisewllä, vaikkapa muutamalla pittoreskilla postikorilla seinällä. Siitä siis jää kokonaan puuttumaan tuon tekemisen helppous, sujuvuus toimivuus, sisällyksekkyys, sen elämänviisaus jo perusmuodossakin, minkä varaan sitten tuon antisamman parempana pidetyn version opettelu rakentuu.

376. Joskus käy, että jollakulla on vahvana jokin hieno piirre, jota muut häneltä kopioivat ja joka tuntuu olevan hänen tyylinsä ja suuntautuneisuutensa mukainen, jotakin, mihin hän on motivoitunut, mutta jota hänelktä kopioimalla ei saakaan tuota taitoa vaan vain jotakin mössöä, myttyyntynyttä saamatonta tekemistä. Silloin on kai niin, ettei hänellä ole tuota taitoa vaan hän on siinä vain jonkun siivellä, esim. vaimo laittaa vaatteet, vaikka ovathan ne kivat, kiva se olisi itsekin osata. Silloin kai kun on tuon taidon monesti nähnyt ja ollut siinä siivellä, niin on käsitys siitä, mitä hyviä puolia siihen kuuluu ja minkätyyppisten taitojen varassa se on, jolloin esim. jonkun laulunsiivellä, esim. Nyt tuulet jo viestin nuo toivat, voisi olla aistit auki, tunnelmatajuinen, hienoista kiehtovista puolista inspiroitunut, saada tarkkuutta aistit avoinna olemisesta ja hyvää ymmärrystä sekä oikeanlaista tekemisen meininkiä tunnelmatajusta yhdistyneenä näköhahmotukseen, ja ideoihin hyvää henkeä ja kantavuutta tuosta inspiraatiosta, hyvähenkisyyden mukaan lähtemisestä. Niin jos on malli siinä vieressä, niin täydentyosikö arkinen taito näin, jollei ole jotakin sen puolta pahoin laiminlyövä?

377. Jos elelee jonkin kaavan mukaan, on rajannut elämänsä vaikkapa ihan vain oman sukupuolen tietyn tyypin ihmisten tekemisiin ja mielipiteisiin,niin yleensä ei voi niin hyvin, ei ole niin elinvoimainen, potuttaa, ei ole onnellinen eikä näkemyksellinen, elämä laimenee ja muuttuu pakkopullaksi. Jos taas ei rajaa itseään lokeroihin tai kaavoihin, vaan on peruslinjauksekseen, ottanut, että saattaa tehdä muidenkin lokeroiden juttuja, ihan noin vain,kopioimatta sitä joltakin, tekee ihan vain mielitekojen ja mietymystensä mukaan, omaa ymmärrystään ja muiden tervehenkisiä0 suosituksia kuunnellen, spontaanoista ja hyvällä ymmärryksellä, noudattaa terveitä elämäntapojakin sen, mikä tuntuu oikealta, vaikuttaa viissalta itselle, niin silloin on yleensä elinvoimainen, onnellinen, vapautunut, kovin tyytyväinen elämäänsä ihan luonnolliseen tapaan, ja usein jatksaa sitten osan aikaa joustaa muidenkin mukaan, kun ei koko ajaksi joudu väärään lokeroon ja etenkään ei väärin mielipitein lokeroa teeskennellen. Silloin ob yleensä omien lokeroidensa esim. sukupuolensa tyypillinen edustaja: jonkin aikaa jaksoi jotakin muuta ja se inspiroi, mutta kun elämän kirjo niin oli laajempi ja tekeminen vapaampaa, niin jaksoi arvostaa oman lokeron hyviä puolia niin ikään vapaasti ja vain silloin tällöin (tms) tehtyinä.

378. Oman näkemyksen mukaisuutta, oman näkemyksen kehittämistä, nousemista aidon tervehenkisen ikiaikaisen potentiaalinsa tasolle tai siis sinne päin, on kai aika usein harrastuksissa ja kouluaineissa, joissa tehdään itse, on vaaran elementti mutta aika turvalluista eikä opettajasta tai muista voi ottaa tarkkaan mallia vaan kukin tekee omalla tavallaan ja kullakin on oma aito motivaationsa oppia ko taitoa ja harrastaa sitä elöämässään, kuka enemmän ja kuka vähemmän mutta kumminkin. Puutyöt ja luukunta ainakin ovat tällaisia. Tekeminen saa siis olla aika turvallista mutta on varottava ja tehtävä omalla tavallaan, eiv oi tehdä kurssimaisesti vaan on kehtitettävä enemmän omaa osaamista, jotta pysyy mukana, ja oman osaamisen myötä tekeminen onkin paljon palkitsevampaa ja siinä on omia mieltymystenmukaisten valintojen tilaisuuksia.

379. Sosiaalista silmää haittaa paljon ja kai muutenkin havainnontekoa käytännön maailmasta ja elämänviisaudesta, jos pitää kroppaansa jäykän jännitetysti kuin jotain insinööriopintojen tyyppistä teoriaperspektiiviä mielessään pitäen esim. siksi, että luulee objektiivisuuden olevan sentyylistä. Keho ei saisi olla ihan jäykästi, poispäin elämästä, havaintoja tehdessä vaan lihasten tulisi olla toimeliaan rennot ja elämänmakuiset ihan rehellisersti, niin elämä kuvastuisi kehossa ja niin olisi paljon parempi havaintokyky ihan luonnostaan, ei siis puuttuisi havaintrokyvystä tuo olennainen elementti. Muttei se tarkoita löllöä, pakotetun rentoa lötköä vaan tekemisten ja elämän elämisen tuomaa rentouden ja toimeliaan lihasjännityksen välimuotoa & yhdistelmää, kuten vaikka joustessa jos vaihtaa rytmiä ja juoksemisen tapaan tilanteen mukaan ja useasti, esim. höllää tahtia ja taas innostuu juoksuun.

380. Jotkut ihmiset vain valtaavat jonkun lokeron, joka heistä on hyvö tai kannattamisen arvoinen, ilman että saavat siitä hyvää elämänlaatua ja vapautta. Vapauden puute liittyy usein seuran pitämiseen eteläisemmille maille, niiden ihmisille, heillä on hitaampi elämäntahti ja pienempi elämänpiiri. Monen naisen elämänpiiri on myös kapea, kenties siksi, etteivät harrasta liikuntaa ja niin ovat vaarassa, kun liikkuvat missään,palöjon heikompia kuin muut ja elämänkokemusta vailla. Myös jos valtaa kokoaikaisekseen lokeron, joka on osa-aikainen, niin sen suojaksi tarkoitetuista samoin harrastuneista tulee este omalle elämälle, kun muu elämänpiiri puuttuu. Näin harrastuksesta ei vä'lttämättä voi saada työtä, vaikka olettaisi jaksavansa tuota aihetta koko ajanvuodesta toiseen. Joskus myös jonkun jutun kysyntä kasvaa, kun siity' yksi kovin pitää, jolloin sitä pitäisi tarjota muillekin, kyllin halvalla ja kyllin monen pitämässämuodossa, joka ei kuitenkaan ole jokin ihan eri juttu esim. ruoka, sillä eri juttu ei s'ilytä ko asian tekemisen iloa.

381. Yleensä elämässä tarvitaan ainakin kahdenlaista, kenties useampaakin meininkiä eri ajankohtina, usein eri paikoissa, esim. työ ja vapaa-aika, jotta on uusia alkuja ja mahdollisuus säätää elämistään, vaihtelua rasituksissa ja tekemisten pituuksissa, tuttavissa yms, mikä helpottaa mm kivojen juttujen arvostamista saman toistamisen sijaan. Jos yrittää harrastuksesta työtä tai vamnha ihminen eläkkeelle jäätyään harrastuksistaan uutta elämänpuiriään tai ihminen löytää itselleen elämänpiiriä, joka olisi kokonaan kiva, koko ajan mukana ja samantyyppinen, kuin tyylitelty hahmo, niin tuo, että on välillä ei niin mukavassa tekemisessä, josta kirmaa vapauteen, suureen maailmaan, jää pois, ja niin jää pois iso osa elämäntaidoista ja niin elämänlaadusta. Siksi ei ole hyvä lokeroida itseään niin tarkkaan, ei olla koko ajan sama henkilöhahmo, vaan vauhtelu virkistää.

382. Onkohan afrikkalaisilla Afrikassa tai tapojensa mukaan elellessä vähän pahoinvointia, huimausta ja sumuinen olo ja yrittämisen tapa helteellä yrittämistä, mistä mm ajattelutyyppi lähtöisin? Janiinpä he ovat ylipäätään aika lailla yrittämisen vastaisia ja jaksamattomia, mutta se kai johtuu siitä, että yrittävät juuri helteellä, lämpiminä, mikä kai sopisi siihen, jos energiavarat ovat loppu, että kyllä minä vielä tuon nyt kun on lämmin tai olen juuri syönyt. Mutta helle on tavalliselle tekemiselle, pitempikestoiselle kovin suuri este, sillä tekemisestä ja yrittämisestä kertyy lämpöä, joka estää isomman tekemisen halun helteessäoleskelun ajalta. Sen sijaan viileässä liikkuminen on edullista yrittämiselle, käy kuin luonnostaan, mitä tekee, jos kehonlämpötila on aölempi eikä nouse liian korkeaksi.

383. Joidenkin, kai mm aasialaisten, näkökulma koostuu useista ulkoa luetuista perspektiiveistä, kun btaas suomalainen katsoo arkijärjellään nuokin perspektiivit, tekee itse, huomaa itse tuontapaisia asioita tuossa näkövinkkelissä ollessaan. Ja silloin käy niin, että jos tekeminen on tervehenkinen, niin tuo sama tervehenkisyys toistuu havainnoissa ylipäätään, ja niin sen avulla saa kenties kokonaisen tervehenkisen elämäntavan, joka siis myös on viisaampi,jos on saman ihmisen näkökulma.

384. Luintoissapäivänä naistenlehdestä juttua tonttumaisen oloisesta naiskokista, joka tuntui saaneen tehdä tonttumaisen suojattuja elämänvalintoja. Eilenalkuyöstä oli minulla kipuja, viimein nukahdin ja aamulla olin kipeä, ajattelin, ettätämä on kyllä sairaspäivä tavallisilla mittapuilla, kunnes sitten huomasin,että oloni oli kuin elämäänsä tyytyväiseksi oletetun mieskokinaamupäivisin, jotenkin kohmeloinenmutta liikkeellä. Eli jäävät kylläkokit ym ruokaharrastuneet elämänlaadussa kamalanpaljon heikommiksi kuin terveitä elämäntapoja harrastavat, ja ilmeisesti terveydessämyös, vaikkei minulla ole viime vuosina ollut muuta liikuntaharrastusta kuinkoirien kanssa lenkillä.
Ammateissa ymvahvuuksissa on usein tuo,että joka niitäkovinvaalii,niinusein kärsii jostakin puutteesta,jonka korjaaminen vaatii noiden vahvuuksienvaalimista. Samoinkanssa, kun joku vaalii jotakin työkseern,niin asiakkaat ovat niitä,joilla onsilläkohden erityisemsuuri puute,jolloin koko työporukka voi joutua ojaan, sinnitellä vain työnsä hedelmien varassa. Siksi voi kyllä matia taitoja ja sosiaalisella silmällä ja elämänkoemuksensa avulla artvella,että mihin lahjakkuus noissa taidoissa persutaa,mutta tarkkaan ei saa matkiakuin kipeätai puolisoehdokas, jollei sitten ole parisuhdeaie juuri tuohonhenkilöön.

385. Sosiaalisellasilmällä voi nähdä, millainen olokullakinon, mitäajattelutyyppiä käyttää, mitäelämänalueita juuri nyt harrastaa oikeinpaljon,yms,janiin ei tarvitse kokeilla omassa elämässäänelämänvalibtoja,jotka muut ovat jo tehneet, jolleivät ne vaikuta lupaavilta omiksi valinnoiksi. Osin tällainen sosiaalinen silmä on kai elämäntaidosta, taidoista, elämäntilanteista yms harrastuneisuutta yhdistyneenä hyväntahtoiseenkoulutuksen sicvistyksen tyypiseen näkökulmaan:mitä kävisi,jos minäkin tekisintuollatavalla (katselemisen osuus tekemisentavassa tärkeä!), sujuisiko tekeminen,jos juuri noin tekisi,voinko siitä oppia jotakin itselleni tähän samaan taitoon, yms, ja soveltaa sitäsitten päivänolon, elämäntilanteissa selviämisen yms perusasioihin: onkotoisella noin eläen tukkoinen,olo,kipuinen,onnellinen, pöhnäinen,silmätauki,vauttiiko katselemisesta, miten toimeliaisuus sujuu,nauttiikosiitä luonnollisella tercvehenkisellä tavalla, mitensuuri jaksavaisuuson,ovatko tekemisentavat onnellistuttavia, entä elämänalueet, jotkaon valinnut, antavatko sosiaaliset suhteet sitä mitä hänen silmissään lupaavat, onko elämän tielläesteitä, johtuvatko ne lähestymistavasta, mitkä lähestymistavat kantavat hyvin, onnellisine, tervehenkisinä, yms, ja toki että mikä on kunkin tekemisen vaikutus jaksavaisuuteen ja vointiin?

386. Monesti pulassa olevien ja osaamattomien auttaminen jää taitavampien tehtäväksi, ainakin, jos nämä ovat kyllin hyväntahtoisia. Ja kun kiinnittää huomionsa toisen pulaan ja pulassa olijan elämäntapaan ja elää siinä itsekin samantapaista elämää auttaessaan, niin oma elämänlaatu ja oma viisaus kärsivät, kenties tyhmentyy ja sairastuu, etenkin, jos auttamiusurakkaa on paljon. Siksi on hyvä,jos tekee tavalliset tekemisensä ja MUUTKIN TEKEMISET HYVÄLLÄ PERUSTEKEMISENTAVALLA, JOLLA ON MONTA HYVÄÄ PUOLTA JA ELÄMÄNTAPALINJAUS MYÖS TERVEHENKINEN, niin että tyhmä, aloittelija tai pulassa olija oppii siitä katselemalla jo jotakin olennaista, saa hyvän mallin onnistuvista tekemisentavcoista arkeen ja elämäntilanteisiin, ja niin muu auttamisen tarve jää paljon pienemmäksi, mutta jos auttaa pulassa olijoita, niin silloin oamassa elämässä tarvitsee olla myös pulassa olemisen tilanteeseen sopivia korjaavia ja vahvistavia, pehmentäviä, viisautta lisääviä, turvaa tuovia yms elementtejä malliksi, muttei niitä tarvitse olla niin paljon kuin pulassa vaan ohan vain jotakin riittää. Vastaavasti on hyvä tukea yleisellä tasolla hyviä elämäntapa- ja tekemisentapavalintoja yhteisössä ja yhteiskunnassa, miksei maailmassakin.

387. Jos jokin asia, mitä olet motivoitunut tekemään ja jokaon tavallaan ihan yleishyödyllinen, on raskas ja tuppaa menemään huonommille työlästyneemmille tekemisentavoille, niin vaikkei sitä voisi tehdä vähempää, niin voi kuitenkin yhtenä juonteena vaalia hyviä rtekemisentapoja ja hyvää henkeä, tervehenkisyyttä ja kauniita arvpja, mutta tee se rasittumatta, vähän vasin, sortamatta aasin selkää, niin saat siitä kantavan teeman,joka joskus aina lähtee kantamaan, tuo kepeyttä johonkin ja intoa, vaikka tavallisesti sitä olisi vain 1% tms.

388. Liikunnan suuresti arvostettuja hyötyjä ei tule ollenkaan, jos liikkuu näytellen. Pitäisi liikkua kokonaan näyttelemättä ja teeskentelemättä yhtään, ihan vain luonnollisesti, pitkälti samaan tapaan kuin vaikkapa nostaa pudonneen esineen pöydälle koska se on tilanteeseen sopiva simppeli erusteko. Liikkuminen on ikiaikaisen luontonsa mukaan elämistä, tekemistä ja siksi siitä tulee kovin hyvä olo ja se on hyväksi terveydelle, mielialalle, sosiaalisuuden hyväntahtoisuudelle ja tervehenkisyydelle sekä perustaidoille ja korkean taitotason saavuttamiselle. Sen sijaan jos liikkuu näytellen samalla, niin se vähän kuin pimeässä liikkuessa, kun samalla tunnustelee ja kuulostelee, että ups enpäs voikaan nyt tuohon liikkua vaan täytyy mennä tästä, eli on jottkut rajat, joissa tarttee olla, on jokin ulkokuori noudatettavana eikä siis voi liikkua vapaasti, ja siksi on toisaalta rajatut liikkeet, kaikenlaista pakollisena sekä krunts krunt että tuosta nyt vaan ja mielialalla kanssa että täytyy nyt kestää tätä meininkiä ja tuota jne, eli tuo vapaan perustekemisen tekeminen jää kokonaan pois ja niin ei jää hyvä olo eikä vapautunut eikä ole saanut toteuttaa itseään perustasolla eikä ole hyvä mieli eikä ole saanut perusarvioinneissa, että astunko hyvällä tukevalla tavalla, jos astun tuolta sivulta vai mistä kohdenolisi hyvä mennä ja mitkä liikeradat hyvät juuri nyt ja miten rytmitys luonnollinen oman luonteenlaatuni ja mielentilani mukaan, niin kaikki nuo perustaitoja harjaannuttavat jäävät pois, jos näyttelee liikkuessaan, ja niin liikkuminen ei ole hyödyllistä. Liikkuessa ei saisi ylipäätään tehdä muuta samalla, sillä jos liikkeet ovat vapaat, elekieli luonnollinen ja tehtävä on aika simppeli mutta varioiva, omanrytminen, niin käy vähän kuin aamukohmelossa (kohta 6.?) että elekieleen jää mahdollisuuksina elämän puolia taitoineen tekemisentapoineen tunnelmineen mutta tavallista näkemyksellisemmin, käytännön tekemisen korjatessa näkemyksen osuvammaksi, ja niin potentiaalinen taitotaso kasvaa valtavasti ja noista aluista on aika helppo kehittää korkea taitotaso ko asioissa. Liikkuminen pelkästä liikkumisen ilosta tekee hyvää.

389. Kun osaa jo jonkin tekemisen, muttei ole sitä viime aikoina paljoa tehnyt, niin jos lisää sen määrää tai tulee sitä jossain välissä aina tehneeksi niin, että se on elämän osa, niin se, joka ei ole niin kiinnostunut tuoste tehtävästä, usein ikään kuin kävelee sen läpi huolimattomasti, jolloin jää huonoja kireitä tekemisentapoja, joita sitten kantaa päivänsä osina ja oisina olemustaan. Sen sijaan jos uutta alkaessan tai kasvattaessan tuon tekemisen määrää, aloittaa aina oman aidon tunnemotyivaationsa mukaan, antaen kullekin asialle, tunteelle jne tilaa sen, mitä se ansaitsee, mikä sen luonnollinen alue on, niin tekemisestä jää helpommn hyviä tapoja eikä kireyttä luonteenlaadun osaksi. Etenkiun liikunann ja aktiivisuuden määrän kasvattamisessa tämä on olennaista: oppia hyville tavoille ja hyvälle huomionkäöytölle jo heti alkuun, niin fyysinen kunto tukee sitten niitä eikä huonoja tekemisentapoja.

390. Jos tanssii paljon, niin se tuppaa menemään näyttelemistä muistuttavaksi eikä tuo iloa, onnea ja terveiden elämäntapojen osaamista. Mutta jos tanssii vähän mutta hyvällä motivaatiolla ja liikkuu paljon, niin tanssi tuo liikuntaa jonkin vigour-ulottuvuuden ja terveiden elämäntapojen osaamista sekä itseilmaisun tyyppistä iloa ja onnea.

391. Jos haluaa elämänviisautensa säilyttää ja elämänviisaudessa kehittyä, ei ulkoilu saisi olla tasapaksua kuin sisätilojen lämmöllä ja ihan vain ruuan voimin, vaan tulisi olla selkeästi ewri tekemisiä: olla välilläö syönyt mutta ulkoilla reippailun hengessä, luonnon ihailemiseen ja liikuntaan intoutues, vaihtelevanrytmisesti, ja sisällä taas lämpimässä niin, että on selviä vaihdoksia, joihin lähtee innolla mukaan ja jotka osaa hyvin huolehtia. Samoin olisi oltava liikkeellä päivänvalon aikaan. Tasapaksu ulkoilu sisätilojen lämmöllä sopii aivan uupuneelle, mutta silloinkin olisi hyvä olla jokin kiehtova luontomaisema jossakin ja sisällä vaikka musiikkia, jotta on touchia taitavampiin elämisentapoihin.

392. Jos haluaa kovasti harrastaa jotakin harrastusta tai vaikka ammatillisesti suuntautua sinne päin, niin se ei yleensä onnistu ottamalla mallia niistä, joilla on kovin hyvin mahdollisuuksia siihen, sillä haaveiltaan odottaa yleensä hyvää laatua ja kovin hyvin mahdollisuuksia taas on, jos ei vaadi mitään erityisempää laatua, tekeepähän vain muiden siivellä ja menee kahville, syömään tms luokittuakseen ihan kivan harrastuksen kanssa olevaksi, vaikkei silloin sovi malliksi niille, jotka kovin kaipaavat ko elämänaloja. Yleensä, jos jotakin on jossakin kovin tarjolla ja arvostetaan, niin kamalan moni tempautuu mukaan, vaikkei itse aiheesta perusta, ja niin he opettelevat ulkoa perustelut, että miksi ko ala on hyödyllinen, ja kelpaavat siksi monenn mielestä hyvin aloittelijoita ohjaamaan. Samoin voi käydö kulttuureille, yrittävät olla kunnollisia muidenkin mittapuulla ja mukamas harrastuneita samasta. Ihan perusarvotkin voivat ihmisillä ja toki kulttuureilla olla erilaiset. Suomalaiset ovat arkijärkistä kokonaiskuvallista demokratiaan uskovaa metsäläiskansaa, joka pitää musiikista, kun taas esim. ruotsalaiset ovat imagokeskeisiä asemaa etsiviä kaupunkimaisemmin myös maalla olevia, joilla oma ymmärrys ei tue kauniiden ratkaisujen nouidattamista ja joiden käsitys siitä, mikä on hyvää elämänlaatua on ruokakeskeinen, ei onnea suomalaisen mielestä. Välistä kanssa viereiset ihmiset vetävät vastakkaiseen suuntaan, moraalisen pahantekoon ja liikunnallisen viereiset liikkumattomuutta ja jopa pyörätuolissa istumista arvostavaan ääripäähän. Siksi omien harrastusten on oltava itsenäisellä tavalla, harrastettuja, eikä ulkomaista kannata useimmiten ottaa mallia kovin tarkkaan kopioiden, sillä elämäntavat ovat eri asioita arvostavat.

393. Itselläni ongelmat yleensä johtuvat siitä, että on niillä kohden kamalasti vaikutetta muilta, kai heidän jonkun mielestä malliksi kelpaavasta taidosta elää hyvin nuoasiat, minulle ne eivät vain sovi, paremmin pärjäisin itse omilani. Muita katseltuani mietin, että onko samaa monella: malli taitamattomammilta ei kanna niin pitkälle kuin omat voimat ja taitavammilla taas on tapana ohittaa kaikkia hankaluuksia ratkaisuissaan ja elämänjärjestelyissään kuin kaikki muka niistä noin vain selviäisivät, ja niin joutuu isoon pulaan, jos heitä matkii jonkin hienon taidon houkuttelemana. Tai sitten jollakin on sekä turva että jonkin hienon asian taitoja ja lokero siihen jatkluvasti, mutta hintana on lättänä ruokakeskeinen elämä ja se, ettei tee melkein mitään elämänmakuista - olikos se nyt sitten ideana, kun itse joskus vain harrastaen yltäisi paljon korkeammalle ja saisi siitä paljon enemmän elämänsisältöä. Janylipäätään perussyy on se, että eri ihmisille vcaan sopivat eri asiat, niin kuin lempiruuat erilaiset ravinnontarpeen, luonteenlaadun, iháilemiensa asioiden yms mukaan. Niin mys muissa asioissa kukin yleensä tunnistaa itselle hyvin sopivat ratkaisut, vaikkeivät ne samalla mittapuulla olisi hyvät kuin kaverin.

394. En niin kovin tunne syytä siihen, mutta minusta näyttää, että naisten (onko etenkin Lapissa?) elämä jää usein ohkaiseksi ja lättänäksi, epäliikunnalliseksi ja ei niin tyytyväiseksi, kun taas miehet voivat olla reippaampia, liikunnallisempia ja ulkoiluhenkisempiä, mikä kai johtuu siitä, että mies yrittää kaavamaisesti suorittaa työn ja työmäisesti muun läpi sen sijaan, että tavoittelisi elämänlaatua ja arkijärkeä, ja sitten nuo piirteet tai osa siirtyvät parilleen, osin kai siksi, että nainen tavallaan arvostaa miehensä työmäisiä ja järkeviä puolia. Voisiko silloin nainen ulos lähtiessään kiinnittää huomiota luonnon rakenteisiin näköaistin, tunnelmatajun ja ymmärryksen kannalta ja huomata ikiaikaisia elementtejä, jonkinlaisia elämän perusrakenneosasia kuten kasvi saa valoa, eläin asuu metsässä, ihmiselle nuotio, nousen kivelle, lahdesta pääsee järvelle yms, en nyt oikein osaa selittää, mutta että ne vertautuisivat objektiiviseen koulutettuun ajatteluun ja antaisivat sille hyvälaatuisuutta ja samalla tekisivät ajattelun ym elämän vireen ulkoilulle, liikunnalle ja elämänlaadulle hyväksi, toki järjellekin kovin edulliseksi.

395. Lainaus ajattelukyvyn kehittämisaiheisesta blogistani http://pikakoulu.blogspot.com/2013/07/vaarinkasityksia-ajattelukyvysta.html
"94. Taidoista vain osa on kerran opeteltuna aina mukana pysyvää kuten ulkoluku, ja osa on taas kiinni siitä, miten hyvin tekemisen sujuu: mikä on lähestymistapa, tekemisentapa, asiayhteys, laajempi maailmankuva, tapa elää yhteiskunnassa, arvot joita vaalii, vire eli elämänalat, joihin on paraikaa keskittynyt niiden kannalta hyvällä laadulla, muut muistetut asiat, helposti käsillä olevat taidot ja toisaalta, mitkä ovat ajatusvirheet, mitä ei vaali, mitä tekee väärin.Niin ollen, jos pitkään ja innolla harrastaa jotakin, niin kehittyy yleensä suunnilleen tuon elämänalan tai kultuurin tasolle taidoissaan, niin ylös- kuin alaspäinkin alkuperäiseen tasoonsa verrattuna. Hyväätekevinä pidetään yleissivistystä, musiikkia mielitekona, tervehenkistä peruselämää ja montaa muuta asiaa. Huonoja malleja ovat itseä paljon osaamattomammat, kulttuurit joissa on paljon ongelmia ja epäviisaat elämäntavat."

396. Koulusivistykseen ja sivistykseen laajemmin on yritetty koota parhaat ohjeet, ja jos niitä terveellä järjellä tervehenkisesti maailman ja yhteiskunnan hyvää toivoen pyrkii noudattamaan, niin niistä oppii paljon sellaista, mitä ihmiset elämässään yleensä kaipaavat. KUn taas virheet siinä, miten tekee ja mitä tekee, monenlainen meno, missä ei ole tolkkua, vaikuttaa siltä kuin sivistystä ei olisi terveellä järjellä opeteltu vaan sosiaalisin aksioomin, toisten tokaisuihin luottamalla tms, missä ei tuliinta mene oikein, että missä oli millaistakin tolkkua, tai sitten ei ole tolkku ollut tavoitteena ja huono olo yms epäonnisuus elämässä seuraa siitä, huonoista valinnoista.


397. All people and groups specialize to at least slightly different things, so that if you associate friendlily a lot with someone or discuss at lenght with them about something, you tend to adopt their point of view, skill level, values and ways and so if you then in ways that seem natural right then try to search for the best option, it is likely that you end up making the same choices as they and think that they are right, have chosen the best option and are of a right skill level in it. So if Finnish culture seems to achieve best in many scales when you have had Finnish culture as an interest for a while, that is a question of you using somewhat Finnish point of view with somewhat Finnish values, while with liking for example tropic heat and good company with different kind of wisdom would produce an interest in some other culture and their wisdom and their ways would then most likely be best. Likewise it is with hobbies and dream jobs: you choose something along what you like and then specialize into that and so as you get socialized to that profession, their ways make lots of sense and seem the likely choice for you. So the new choices appear even better than your starting point which you were raised up to value.

398. Monet taidot, mitä tuntuisi tervehenkiseen elämään kuuluvan edes vähäsen tai jonkin verran, kuten pukeutuminen tai käsityöt, ovat sellaisia, että osalle ne ovat kuin ammatti, ammattimaisella yrittämisellä huolehdittuja, vaikka niiden määräja taso on vähän harrastelevan oloinen. Silloin he siis ovat nähneet valtavasti vaivaa ennen kuin saivat tuloksen aikaiseksi, eivätkä he siksi sovi malleiksi sellaisille, jotka vaih ohessa tai harrastuksenaan niitä tekisivät.

399. Vilkaisin viikonlopun Helsingin Sanomien otsikoita ja siinä oli mm jotakin sellaista kuin, kuka määrää taiteenalojen kaanonin, kai tyyliin, miksei nuori saa lähteä omille teilleen klassisessa musiikissa. Kaanonin täytyy olla sellainen, että se ylläpitää viisasta näkökulmaa elämään ja maailmaan ja siksi siinä on oltava rakenteet hahmottava maisemakatse ja pyrkimys saada mittasuhteet oikein sekä ymmärtää elämää, ja lisäksi sen täytyy liittyä sivistykseen, joka kertoo kaikkien kannalta parhaimmat ratkaisut ym tietämystä. Jos elämänviisauden haluaa tähän mukaan, se kai yleensä on hyvässä tekemisentavassa, elämänmakuisuudessa ja tervehenkisessä tunteidenmukaisuudessa sekä hyvässä tahdossa ja terveissä elämäntavoissa sekä tervehenkisyydessä.

400. Jotkut lapset ja nuoret, osa vanhempinakin, suorittavat lävitse kaikenlaista, mitä halutaan opettaa lapsille ja nuorille, mutta suorittaminen on pakon alla tekemisen muoto, ei elämää varten oppimisen. Elämää varten oppiminen vaatii yleensä oman motivaation, esim. sukupuolelle tyypillisten taitojen harjoitusten suorittamisen sijasta ensin ottaisi sukupuolineutraalin näkökulman ja tuumisi siitä, että mikä oma motivaatio on, haluanko jotakin armeijataitojakin itselleni, olisiko myös hyvä, että maa olisi puolustautumiskykyinen vaikka sen menetelmä voisi olla toinenkin, rauhanomainenkin. monenlainen mikä toimii muttei romuta yhteiskunnan hyviä puolia, kuinka paljon noita taitoja haluaisin ja millaisen kirjon, esim. liikuntaa, kädentaitoja, tarkat silmät, sosiaalista silmää, joka perustuu elämän ymmärtämiseen, tajua miten yhteiskunta pysyy hyvänä elää, miten paljon haluaisin loppujen lopuksi armeijataitoja, haluaisinko aimo kimpaleen, esim. ainakin asepalveluksen verran. Ja ettei löisi näitä lukkoon vaan aina kiinnittäisi huomiota motivaatioonsa ja puolueettomasti perusteluhin, mitä asioilla ja järjestelyillä on, löytäisi kunkin asian perustan, miksi se on olemassa ja miksi haluan sen kanssa olla tekemisissä, miksi se on tarjottu lapsille jne.

401. Oman valinnan tekeminen tarkoittaa kivaa yhteiskuntakelpoista valintaa. Kiva on tekemisentavan piirre. Se olo vain tulee jostakin ja sellaista tehdessä on hyvä mieli ja jälkeenpäin sen vaikutus elämään ja ihmissuhteisiin on edullinen. Kiva on eri asia kuin mukavuudenhaluinen, joka on levon tarpeeksi luokittuva, ei tunteidenmukaisuuteen laajemmin.

402. Ompelutaidon ym taitojen klisheet liittyvät kai siihen, kun tekee vain vähän ja ihan vain oppiakseen, että mitenköhän näitä taitoja opitaan, niin silloin näkökulma on monimuotoisempi ja opettaa taidoista laajemmin ja tekeminen kestää niin lyhyen aikaa, että on kivaa eikä yhtään kaavamaista pakkopullaa. Tavallisesti tuo ulottuvuus on kai mielitekona kuunnellussa musiikissa.

403. Pojat ja monet miehet tekevät naisten seurassa kursorisella etäiselle terminologisella tekemisentavalla vähän kuin eivät tekisikään mitään. Se e siis ole heidän varsinainen tekemisentapansa vaan vieraantuneisuuden tuomaa, sukupuolten erilaisen ulkonäön, erilaisten toiveiden ja erilaisen aseman tuomaa vieraantuneisuutta kuvastelevaa, ei varsinaista tekemistä ja tosissaan olemista, joka kai löytyy jostakin sellaisesta kuin työmiesten tekemän kaivannon töllisteleminen kaverien kanssa yms käytännönläheisempi elämänmakuisempi. Jos iis miehiä haluaa matkia, niin tuo jälkimmäinen on lähempänä miesten omaa hyvän elämän taitoa ja heidän varsinaista näkövinkkeliään, ei lavastettua, luulen.

404. Julkisuus esitetään houkuttelevana tavoitteena, mutta sitten kohdalle sattuessa se on kai monelle pikemminkin hankaluuksien ja rimanalitusten lähde, kenties rikollisien ongelmien tuoja omaan elämään eikä miään isompi hyöty, edes rahallinen. Se kai johtuu siitä, että joillekin asioille on tietynlaajuinen tilaus muttei laajempi, ja tilaus on vain vähintään tiettyä aika korkeaa laatua olevalle panokselle eikä mille tahansa, ja niin tuollainen julkisuus sopii joillekin, mutta useimmille ei.

405. Koulussa ja koulutuksessa sekä median asiaohjelmissa käytetyt viralliset perspektiivit ovat lähes aina yleisellä tasolla kaikille tai kaikille tavallisille ryhmille sopivia linjauksia kannattavia, objektiivisia kokonaiskuvallisia ja elämänviisaudella terveiden elämä'ntapojen ja elämänkokemuksen sekä laajemman tietämyksen kannalta harkittuja. Ne siis tapaavat olla hyvälaatuinen perspektiivi, jota omalla hyvällä ymmärryksellä ja elämänviisaudella seuratessa pärjää elämässä. Sen sijaan, jos itse pyrkisi kokoamaan teoriaperspektiiviä sosiaalisista asioista ja elämänviisaudesta tuttujen sanomista asioista yms, mitä ihmiset ovat puhuneet, niin sellainen kuva menee lähes aina pahasti pieleen, sillä ne eivät ole monelle sopivia yleisiä lainalaisuuksia vaan yksittäisiä ihmisiä koskevia asioiden puolia, eivät kokonaisuuksia edes heille, ja hekin ovat tyypillisestä erilaisia kullekin kohtaamalleen ihmiselle, usein jopa eri kerroilla erilaisia elämäntilanteensa ja muiden asianhaarojen mukaan.

406. Jos tuntuu, ettei itse opi hyvin tai vaikkapa lapsi tai joku muu ei ole oppivainen, niin yleensä kai siihen auttaa, jos hahmottaa asiat näköaistivoittoisesti, etenkin rakenteet, materiaalit ja maisemakatse, hyvää katselemista korostaen, muut puolet ikään kuin värien tapaan lisäinformaationa mukaan ottaen. Tällainen hahmotustapa auttaa hahmottamaan muunkinlaisia asioita, koska vertailukohta näkemällä hahmotetussa maisemassa on helppo tapa saada asiat objektiiviseen helposti hahmottuvaan muotoon, ja niin on opiminen helpompaa. Myös säiden osaaminen auttaa oppimista, sillä säätaidot vaativat jatkuvaa säätämistä ja se tuo asioiden huomioon ottamisen tottumuksen, tosta noin vaan tehden. Nöin siis omin päin elämästä laajemmin oppimisessa, kun pitää oppimista tärkeänä, mutta kenties koluopissakin.

407. Yleensä ihminen ei viihdy hyvin sellaisessa seurassa, jonka perspektiivin tai lähestymistavan osaa ihan tarkkaan, kenties tekee itse aika lailla samoin, sillä se ei tuo paljoakaan uutta omaan lähestymistapaan ja saattaa jumiuttaa, kun omat tiet tuntuvat perustelemattomilta tuosta toisesta. Sen sijaan, jos ei tarkkaan tunne toisen lähestymistapaa asioihin, niin hän tuottaa yllättäviä juttuja, jotka tuovat elämänsisältöä ihan toisen kuin sellaisten keksiminen kikkailu- tai korjailumielessä. Jos yhden lähestymistapa on vaikka kuin yhdenlainen vanha liuskekivinen portaikko, niin on viihtyvyyden kannalta olennaista,e ttei toisen lähestymistapa mene jokseenkin samaa tahtia kaavamaisesti kuin betoniportaikko sen vieressä, vaan on rönsyilevä, milloin kalliota,milloinluonnonkukkia, milloin vanhan kivimuurin palanen, multapenger, kenties pari yksittäistä liuskekiviporrasta, mitkä tekevät sen,e ttä yhteispeli on runsauden oloista, yllätyksiä täynnä, milloin pääsee portaita parhaiten, milloin on kalliolla hyvä kulkeä, kukista hupia, monenlaisia ajatuksia rikkaan ympäristön tuomana. Ja toisessa aihepiirissä ovat sitten osat usein toisin päin: itse on jossakin opiskellut ja toinen on siivellä siinä mutta tuo tuoreen lähestymistavan ja intoa, elämänmakuisuutta, yhteyden laajempaan elämänpiiriin.

408. Naisetkin tarvitsevat edes vähän miesten taitoja, myös armeijamaisuutta, sillä elollinen olento tarvitsee puolustautumiskyvyn, jottei oma elämä menisi ihan myttyyn ja yhteiskunta usein osin sen mukana myttyyn, huonolle tolalle. Muttei ole hyvä olla suvereenimpi kuin mistä kantaa vastuuta ja mihin taidot riittävät maailmassa ja omassa elämässä. Toisaalta naiset ovat usein käteviä ja tavallaan fiksuja ja silloin ei ole hyvä olla ihan toisten heittopussi, kuin ase tyhmempien dominanttien kädessä, sillä kukin taito yleensä sisältää maailmanymmärryksen: sen verran vähintään on hyvä maailmaa vaalia, jos on niin taitava. Muttei armeijamaisen osaamisen tarvitse olla armeijamaista tai tappelevaista vaan voi olla vaikka urheilullista ja keskustelutaitoa ym elämässä hyödyllistä, yleensä suositeltavana pidettyä.

409. Moni nuori mies kai yrittää olla koko ajan armeijamainen, jotta vaikuttaisi siltä, että maalla tosiaan on armeija, mutta koko ajan kovin vahtia yrittävä vartija menee tokkuraiseksi tai nukahtaa, ei ole yhtään kelvollinen vahti, kun taas hyväntuulisen toimelias, joka ei erityisesti yritä vahtia, yleensä huomaa välittömästi tulijat ja on hyvällä toimintakyvyllä mielekkäästi tilanteessa mukana. Se viittaa siihen, ettei pitäisi yrittää olla koko ajan armeijamainen tai sotilas, vaan elellä tervehenkisen hyvällä mielellä siviiliarkea, oppia siihen monia taitoja ja osata armeijan taitoja myös, etenkin arkijärkisen puolustavia eikä johonkin kummiin manöveereihin keskittyen, niin olisi maalla hyvä puolustuskyky käytännössä. Ja olisi parempi siviilielämä.

410. Moni nuori mies kai olettaa, että tyhmä saa sodan aikana anteeksi pahoja tekojaan, joita armeijassa tekee. Mutta paremmin kai saa anteeksi, jos ihan vain puolustaa, tavallisella siviilielämästä tutulla perustekemisentavalla, siviiliyhteiskunnan tapaan järjestäytyneen yhteiskunnan osana. Sen sijaan ilkeä puolustautuminen, että tuosta saat, on kai ikävä'ksi mietitty, sitä ei niin anneta anteeksi, sillä se ei kiinnitä ylen määrin huomiota siihen, että vastaisi samalla mitalla, esim- läheltä piti -tilannetta vastaisi toinen läheltä piti -tilanne eikä raadollinen hyökkäys. Toisaalta sellainen taktiikka vaatii hyviä perustaitoja, on ymmärrettävä, miten tilanteen saa hyvälle tolalle eikä tyyliteltävä kuin olisi vain ulkonäön armeijamaisista vahvuuksista havainnut.

411. Maailmankuvan ja ajattelukyvyn kunnollisena pysymisen kannalta on olennaista, että jotakin tehdessä havaintokyky aukeaa huomaamaan aistit auki maiseman verran asioita ja elämää, Niin ei käy, jos opettelee jotakin, missä opettaja on kovin taitava ja vain teoriaperspektiivimäisesti toteaa, että nuo pitäisi opetella, mutta jos itse ja opettaja ovat molemmat oppimisvcaiheessa tuossa asiassa, niin oppiminen on avartavaa, aukaisee silmät maailmaan, tuo laajempia elämänmahdollisuuksia ja perustaidot hyviksi.

412. Jotta ihmisillä olisi hyvä elämä, on kunkin itse huolehdittava, että itsellä olisi hyvä elämä, tehtävä kaikki omalla vastuullaan oleva, huolehdittava tekemisentavat ja valinnat hyviksi. Ei riitä, että kukin tekee töitä ja on omasta puolestaan auttavainen muita kohtaan, etenkin yhteiskuntakelpoinen, vaan tarttee olla riittävän itsenäinen, jotta tekee asioista oman itselle sopivan version, mm tekemisentavoista, valinnoista, rytmistä, elämäntavoista.

413. Miehet kiinnittyvät miesten tekemisissä vähän kuin kahvi ja pulla -maiseen puoleen, joka on kenties heidän tapansa tunnistaa noiden tekemisten hyvä perustekemisen meininki, joka tekee onnelliseksi. Naiset taas keskittyvät liiaksi sääntöihin ja tekemisen lopputoksen käytettävyyteen sek' sen käyttötapaan, mm kenelle se on. Oneellinen tekemisentapa naisten töissä yms olisi kai läiskiväinen (tiskauksessa välistä), valoja ja varjoja katselvainen, vapaamuotoisesti tekevä niin kuin kiva on mutta tekemisen sen isojen peruselementtien avulla toimiville urille suoriva, elämnänviisaskin.

414. Välistä käy niin, että joku nainen, joka ei ole harrastunut miehistä ainakaan kovin paljoa, on sen näköinen kuin tuntisi kovin komean miehen, se on hänen oma näkemyksensä siitä, miten hän voisi olla miehen tyyppinen, mutta vain silloin tällöin harrastellen käytetty, kun taas joku nainen, joka tunollisesti matkii kaiken miehiltä, päätyy olemaan miesten työnteonraadannan tyyppinen, ei-niin-näyttävä. Sama on harrastuksissa yleensäkin: vain harvoin harrasteleva, joka on kuitenkin motivoitunut ja tähtää hyvään laatuun muiden elämänalueiden tuella, saa yleebnsä aikaan jonkin upean ja näyttävän alun, useita sellaisia, kun taas harrastajalla on samantapaista svengiä ja näkemystä mutta laimentuneena, osin tottumusten huonontamana, kun taas ammattilainen osaa monta juttua mutta on yleensä työlästynyt, ei ole innostunut ja pitää ruokaa parempana ajankuluna, vaikka pitäisi työsdtään. Siksi näitä eri määrin harrastavia/työtä tekeviä ei pidä laittaa toisilleen esikuviksi, siihen he ovat liian erityyppiset ja liian eri tavoin tekevät, mutta jotakin sieltä täältä he voivat toisiltaan oppia, jos saavat opetella vapaamuotoisesti, itse valiten.

415. Yksi arvaus siitä, mikä selittäisi aasialaisten olemusta ja puutteita, on, että he elävät hyvin likaisessa ympäristössä ja eivät pese astioita yms käyttökertojen välillä, ja etteivät pese ihoon saippualla tms useasti vaan voi iholla olla lian tuntu tai tunnelma jostakin, mitä iholla on. Suomalaiset sen sijaan pitävät puhtautta hyvin tärkeänä, mutteivät halua horjuttaa ihon tai kehon luontaista tasapainoa vaan ihon kuuluu olla hyvinvoiva, terveen oloinen, sitä ei saa lättänöittää jatkuvalla ihovoiteen tms käytöllä. Peseydytään sekä vedellä ettäsaippualla, shampoolla yms, huuhdellaan ja kuivataan hyvin ja sen jälkeen pesusta tulleet kuivat puhtaat vaatteet päälle. Astiat, kattilat, haarukat yms pestään aina käytön jälkeen ja ennen käyttöä ne tarkistetaan hyväössä valossa (ja kädellä kokeilemalla pöpöisyys ja epätasaisuuksien määrä), ettei niihin ole päässyt mitään likaa, myrkkyä tms, ja tarpeen tullen, jos epäilystä mistään on, niin pestään tunnollisesti uudelleen tiskiharjalla, tiskiaineella ja vedellä, kunnes niissä ei ole mitään jäämiä vaan ovat ihan puhtaat. Pilaantunut ruoka heitetään aina pois ja tarpeen tullen pärjätään seuraavan päivän ruokakaupassa käyntiin asti vähemmällä ruualla tai kaapin hyvin säilyvällä vararuualla sekä terveillä sointuvilla elämäntavoilla. Vastaavasti asunto ja kaikki tilat, missä oleskellaan, on tärkeää pitää ihan puhtaina, muttei keinotekoisen oloisesti eikä aineiden tunnelmaisesti vaan tervehenkisesti ja elämänmakuisesti. Mitään epäilyttävää likaista ei kosketa eikä sille istuta. Likaantuneet kädet ym pestään heti vedellä ja saippualla ja kuivataan puhtaaseeen käsipyyhkeeseen tai pyyhkeeseen. Pilaantuneet heitetään heti pois ja roskat viedään ulos enne kuin asuntoon tulee niistä mitään hajua tai pöpöisyyden oloisuutta minnekään. Likaiset vaatteet laitetaan pesuun.

416. On tärkeää saada aina itse valita, millä tavalla tekee sen, mitä tekee, vaikkei aina saisi valita,e ttä mitä tekee. Ja saada vaihdella tekemisentapaansa, vaikka joka kerran erilainen, vaikka tekisi samaa. Niin tulee paljon parempi olo ja oppii koko ajan uutta, uusia elämäntaitoja. Se on tervehenkistä ja jos yhtenä hetkenä mieli tekee tehdä yhdellä tavalla, niin huomiokyky aukeaa siltä kohden ja niin silleen tekien oppii, kun taas jos tekisi muulla tavalla, niin olisi vain poissa uriltaan, voisi huonosti ja ei oppisi paljoakaan.

417. Ihmisten ja eläinyksilöiden piirteet ovat yleensä tekemisentapojen piirteitä: tietty tekemisentapa tietyssä tekemisessä. Siinä mielessä ne ovat ihmisten ja eläinten ikiaikaisen perusluonnon osia, eivät henkilökohtaisia. Siksi niitä ei pidä välttää ajatellen, että yksilöiden kuuluisi olla erilaisia, vaan niitä saattavat tarvita muutkin, kenties jopa kaikki. Mutta niiden mittasuhteet, taitotaso, tarkka tekemisentapa, mitä taitoja ja näkövinkkeliä yhtä aikaa käyttää, mistä elämänalueista on harrastunut ja mikä on motivaatio ja taitotaso näillä, nämä tekijät ainakin tuovat yksilöllistä varitaatioita, niin ettei edes kaveri samalla tavoin tehdessään teekään ihan samoin vaan omalla tavallaan painottaen ja omalla taitotasollaan. Sama tulos syntyy vain matkiessa eikä se ole yhtä motivoiva muille, vaan näiden tulisi kunin tehdä oma versio, ensin jokin oma yritelmä ja ajan myötä oppiessa ihan omanlaisensa. Tarkalleens amoja tekemisentapoja on yleensä vain tietyssä kulttuurissa tioetyynä aikana, sillä niin monta variaatiomahdollisuutta on.

418. "D761. Ravinnontarpeen tunnistamisesta
Ruokaa pitäisi syödä tarpeen mukaan,mutta yleensä ainakin yksi tai kaksi suupalaa ja siitä omista tuntemuksistaan sitten tietää, tekikö se hyvää ja paljonko silloin tarvitsee ruokaa ja minkälaista ruokaa: tuhdimpaa, kevyempää, vitamiinirikkaampaa, perusruokamaisempaa, vaihtelua, eri ravintoaineita, jotakin tietyntyyppistä vai mitä.
Ruuan pitäisi tehdä olo ja jaksavaisuus hyviksi seuraaviksi muutamaksi tunniksi sellaiseen elämään kuin mitä aikoo silloin elää ja mihin taidot on, mikä on tervehenkistä ja kyllin viihtyisää. Jos taitoja puuttuu tai viihtyvyys on huono,niin sitä voi väliaikaisestipaikata tuhdimmalla ruualla mutta parempi olisi opetella nuo taidot ja elämäntaidot, elämänviisaus. Eli syödessä kuulostellaan, että jos lopetan aterian tähän, niinjaksanko hyvin,el'äväisesti, soivasti seuraavat tunnit? Jos jaksan lyhyemmän aikaa, niin mikä ruokamäärä toisi riittävän jaksavaisuuden, syö sitten sen verran. Jos elämänkokemus ei näytä menevän soivaksi, niin lisää tervehenkisyyttä, tuoreita hedelmiä tai vihanneksia ja eri ravintoaineita ruokaympyrän mukaan.
Sitä, mitä ruokaa kaipaa, kuulostellaan, vertaamalla terveeseen hyvin sujuvaan elämään, sen vireeseen ja meininkiin. Olenko liian valju ja voimaton nyt,silloin pitäisi syödä ateria. Jos söisin tuhdimmin, niin olisiko meininki silloin jaksavainen ja hyväntuulinen, hyvällä huomiokyvyllä ja täydellä ymmärryksellämukana, liikkuminen helppoa ja miellyttävää? Jos söisi esim. leikkelemakkaraa, niin olisiko se oikeantyyppistä ravintoa, entä määrä rasvan suhteen, olisiko kalamaisempi parempi tai juurespihvi, tarvitsevatko ne jotakin toisentyyppistä rasvaa,esim. juoksevaa, olisiko siinä hyvä salaatti tai raaste mukana, täydentäisikö sen maidolla, täysmaidolla vai rasvattomalla, kaipaako jotakin muuta, mitkä keitetyt vihannekset sopisivat ruuan kanssa ja miten laitettuina,entä puhdasta vettä."
http://parantamisesta.blogspot.com

419. If one longs for much more fracturelessness to one's life and one's living environment, one maybe gets it if one lives in a landscape dominated by the atmospheres of single trees, and takes the atmospheres typical to their three species to be an advice of life in the weathers and also more widely a source for one's happiness. This somehow in connection with Finnish civilized ways. The ordinary tree sopecies that are natural in the climate of Finland, and abroad the tree soecies natural to that area and it's climate.

420. Olen tavannut joskus trimmata villakoirani hienosti jollakin teemalla kuten vaikka Sibelius ja linnunlaulu, mistä joskus heräsi kysymys, että jos koira(?) olisi näyttelijä, niin osaisiko se oikein hienosti sellaiset, oppisi niistä paljon ja olisi näyttävä. Muttei se niin päin mene vaan juuri päin vastoin. Jotta jokin trimmaus tai ihmisellä vaate, tekeminen, huomion kohteena oleva piirre tms olisi hieno, niin sen tarvitsee hyvin kantaa juuri sen verran ja ylikin, mitä huomion kohteena on, eli intoa ja omaa näkemystä jotakin kipinää tarttee olla, niin siitä syntyy hieno, ihan näyttelemättä. Mutta jos yrittää yli sen, mitä jaksaa tai osaa,siis jos yrittää näytellä sen hienon tai jotakin sentapaista, niin uuvahtaa, ei jaksa, taidot eivät yllä tehtävän tasalle. Kanssa jos alkutilanne jo on näytelty, niin ei siis ole näyttelijällä tarjota kipinää, omaa motivaatiota senkään vertaa, vaan haluaisi vain varastaa tuontoisen aseman, ja niin oleln näyttelijä oppii sellaisista vähemmän kuin aito. Näyttelijäntaitojen sijasta tarvitaa tunnelmatajua, tervettä järkeä ja itsenäisyyttä sekä omaa intoa, kiinnostusta tuohon aiheeseen ja usein myös johonkin muuhun jollain lailla samantapaiseen.

421. Jos ja kun naiset ovat usein lytyssä, niin se kai on miesten tavallisen kaavamaisuuden, työperspektiivin yms piirre, jota miehet eivät karta vaan usein tavoittelevat, muyta naisille se osuu elämässä eri kohtaan ja on kovin haitaksi, osin kai siksi että nainen on osaavaisempi ja tekisi samassa ajassa useamman valinnan, mikälisää elintilaa. Mutta miehet taas eivät niin tavoittele sellaista elintilaa vaan enemmänkin, että työ ja kaavamaisuus olisivat suoja esim. sodan sattuessa tais otaa vastaan, jotta olisi siviiliyhteiskuntakin, jota kai tavoittelevat sillä, että kaikki miehet tekisivät samoin ja kaavamisuuus suojaisi kuin katos, sen suojissa vain elelisi, lokosasti ottaisi, ei turhista murehtisi eikä liikaa vastuuta kantaisi. Muttei se oikein ole yhteiskuntakelpoinen valinta miehiltä vaan liian vasttyuuntunnoton ja lian huono naisten elämänlaadulle, jota naisten elämäntaidot nostaisivat korkeammalle kuin monien miesten.

422. Joskus vapaus tuntuu jäävän vain haaveeksi. Silloin usein on kyse siitä, että se vaatisi monta hyvettä, jotta yksilön uskallettaisiin tai haluttaisiin antaa elää ihan vapaasti, ja ne jotka arvioivat, ovat joko erit yypin ihmisiä, eri oloissa tai eri kulttuureista, jolloin noita hyveitä tarvitaan varsin puhtaassa muodossaan ja kovin kaikenkattavasti, kuten sivistys, hyvän toivominen, järkevyys, hyvä laatu, tervehenkisyys, elämänviisaus ja tunteidenmukaisuus sekä muista välittäminen ja vastuuntunto, moraali.

423. Kysymykseen, miten voisi pursuta elämäniloa, on kai vastaus, että kun olisi terveet elämäntavat ja sivistyksen suoma vapaus ja jonkinlaista elämänviisautta, kai tunneviisautta, jota osin opii liikunnasta ja osin mietelmiä lukemalla.

424. Tavallisessa sosiaalisuudessa, kun tavataan joku hetken verran, niin ikään kuin kuljetaan hiukan samaa matkaa, lievästi sukelletaan tuon toisen maailmaan ja elämäntapaan sekä näkövinkkeliin hetkeksi, siten kuin luonnostaan hyvältä tuntuu ja mm järjen ja kommunikaation osalta hyvin sujuu. Siitä tulee mukava tuntemus ja sosiaalinen silmä paranee olennaisesti. Mutta nuo sukellukset ovat aivan erisuuruisia riippuen siitä, miten paljon samalla tavalla itser mieluusti eläisi kuin tuo toinen, miten mieluusti kontaktia ottaisi. Yhtä matkaa kulkeminen ja etenkään sukellus eivät ole maneereja vaan sosiaalisuuden tyyppi, sen osa, ja tuovat kanssaköäytmiseen sekä yhteisöön toimivuutta, mutta niitä ei saa liioitella, jottei idea katoa ja tule huono olo.

425. Kun ihminen, jolla on huono kapasiteetti katselemisessa, liikkumisessa tai ajattelussa, yrittää tehdä kuin hänellä olisi niissä isompi kapasiteetti, siis liikkua vikkelään ja katsella paljon tarkkaan ja maisemia, ajatellakin siinä jotakin järkevää, niin hän tuottaa jotakin kirskuvaa, tökeröä, huonolaatuista, kovin epämukavaa, mieltä vailla olevaa, jossa iosmpi kapsiteetti näyttäytyy huonona ideana ja jossa laatu on niin heikko, että tekeminen menee pahanteoksi. Sen sijaan kun ison kapasiteetin ihminen, siis katselemisesta pitävä liikuntaa harrstava vikkeläjärkinen ihminen liikkuu vikkelään (hyvällä tavalla ja katsellen samalla) tai vaikka kulkee luonnossa ja katselee, niin katseleminen ja liikkuminen ovat nautittavia ja havaintojen runsaus tuo hyvälaatuisuutta, ikiaikaisuutta, syvällisyyttä, elämänviisautta, onnea, iloa, tyytyväisyyttä paikkaansa maailmassa ja kasvatta taitoja olennaisesti, on tervehenkistyttävä kokemus.

426. Harmaa säkkyräinen olo kehon tai jonkin kehon osan, esim. ihon, luona on energianpuute. Silloin ovat fyysiset ja kai sen myäötä osin henkisetkin voimavarat siltä osin lopussa ja tarvitsisi syödä jotakin, levätä kuin fyysisen ylorasituksen kohdalla, ja satsata terveisiin elämäntapoihin, etenkin luonnon kauneuden iahilemiseen, ja tunteidenmukaiseen sekä maailmassa hyväätelev''n elämänviisauteen. Ylirasitustra pahentaa, jollei ole terveet elämäntavta ja ole musiikkiharrastunut, mikä sitten näkyy harmaana tunnelmana, jonkinlaisena väsymyksenä tai voimattomuutena ja tunnelmatajun puutteena sekä jonkinlaisen henkisen eheyden tajun puutteena, mihin liittyy jonkin puoludstautumiskyvyn heikkous, josta säkkyräisyys tai pistelevätunne iholla kielii. Hyvä energiaisella tunnelma ja värillinen ja eläväinen. Hyväenergiaisen ruuankulutus on yleebsä pienempi luonnostaan.

427. Terveistä elämäntavoista saa yleensä jonkin käsityksen, kun ulkoillessaan itse liikkuessaan katselee mm puiden oksia, ihailee niiden kauneutta. Sen sijaan, jos katselee puita paikoillaan seisten tai sisältä käsin, niin ei opi terveistä elämäntavoista ollenkaan niin hyvin ja helposti.

428. Joillekin tasapainoilutaito jää siihen, että on ensin lämmin vähän kuin helle ja sittenm etsii sille vastapainoksi viileää, viilentäytymistä. Tai että syö itsensä täyteen ja sitten vähän kuin paastoaa. Muttei tasapainoilutaito ole sitä, että olisi ensin jokin ja sitten vastaliike sille, vaan kylläinen maha olisi kuin auton tankki riittävän täynnä, varanto, jonka varassa toimia, ei sitä koko ajan paljon kuluttaen vaan pikemminkin varalla, tukena, ja itse elämä laihemman vilpoisamman elämän kohdalta siinä, missä hyvä tasapainopiste on, milleen pitkään pärjää, eilaihduttaen eikä vilvoitelleen vaan sinällään hyvä, ja varanto vain apuna, ei pois tuhlattavana. Elämäntaito uoman antajana, ei tankkaus ja vilvoittelu.

429. Nuorempana pääkaupunkiseudulla oltiin siinö mielessä osaavaisempia, että tavoiteltiin koko ajan hyvää virettä, parasta, kovin hyvin toimivaa tekemisen tapaa, jotta koko ajan oppisi taitoja vastaisen varalle, jotta valinnat olisivat hyviä myös tulevaisuudessa monen tekemisen, uuden oppimisen, laadun ja elämänlaadun kannalta, jos nuori ihminen niin aloittaa elämänsä.

430. "There is a viewpoint, an approach that teaches lots of skills of living and wisdom. It is being very much an individual, with healthy spirit and sporty and being thoroughky convinced that it is always good to live in ways that are good to have in a society. Old times life was much like that but some in the tropics, some acting and some too stuck with memorized knowledge do not like such ways around, since they are not that healthy in spirit and sporty themselves, but they maybe could learn such skills too via learning the weathers from the atmosphere of trees: variations of rythm like suits the moment, and that is near the touch I write about here."
https://learntalents.blogspot.com/2020/02/some-additional-remarks-about-gnome.html

431. Sometimes it is good to complain and argue. If living freely, with healthy spirit and moral, in a way fit into the society, one would have had good life, possibilities for personal choices in life according to what one likes, what suits oneself, and now too one tried to live so but the others hindered it, then it easily causes a fight, an argument for a good reason, but at the same time it cleans the air to complain and argue about such, one sees so better which t´route in life would be good for oneself, one is more faitful to one's idelas, sees them clearert in one's everyday life.The rule "Live and let others live" typically solves such arguments positively.

432. "One ought not keep company to atmospheres. Keeping company like to humans makes one's rythm of life much the same as of the other person. On the other hand the atmosphere of for example of a tree near the tree is beautiful, when one separately conceives where is tree's atmosphere and where open space, and goes past the tree near by so that there first is open space, then at the shelter of the tree and then continues onwards, to life, to open space or maybe to other trees and forward, more like in a sporty way and like in cool than like with a full stomach and position oriented ways.
The effect of food to rythm is partly a consequnece of bodily functions needing time, partly a need for some kind of pause. And partly a consequence of keeping company to others who eat."
From my Finnish blog http://harmaahapset.blogspot.com


 ...


446. " C1.   When I compare the Japanese spitz with a phalene (the butterfly-eared dog), the Japanese spitz seems adapted to town life but still more sporty like the spitzes in general. The spitz type of dogs get wisdom of life from sporty moving on an uneven ground while watching reactively the landscape around with the trees etc too. They get their erect posture, head held high, from the way of moving and living that is good for moving (and using the senses & full understanding at the same time). They get so wisdom of life about healing, in practise about how to stay healthy : what feel like good ways of living, relieving, wise and active in a fractureless way. And they get increased skills for different tasks from their experience of what is a good way of moving on that area of the body&mind. And they get wisdom of life connected with feelings from the way of living fully with one's being, how each part of one's body-mind is strong and capable in the sense of having wisdom. Similarly one can teach new things to the young. "
Learntalents.blogspot.com 


...

No comments:

Post a Comment